Doorgaan naar hoofdcontent

SV HylpenVoordat SV Hielpen werd opgericht.

In 1921 werd de eerste voetbalclub opgericht onder de naam H.S.V. (Hindelooper sport vereeniging). Nog geen jaar later was het alweer afgelopen met H.S.V.

Begin jaren dertig werd H.V.V. opgericht. De club deed voor eerst mee met de competitie in het jaar 1932. Dit gebeurde met 2 elftallen. Er werd gespeeld in een wit shirt met rode kraag en een zwarte broek. Het voetbalveld werd achter de zeedijk aangelegd inclusief een drainage systeem. Een kleedgebouw was er nog niet. Deze werd voor het eerst in 1955 geplaatst. Het gras werd gemaaid door schapen. Nadeel was wel dat voor de wedstrijden de keutels opgeruimd moesten worden.

In de oorlog werd er niet in competitieverband gevoetbald door H.V.V. Er werd nog wel gevoetbald, maar dan voornamelijk traditionele seriewedstrijden. Na de oorlog (1945) kwam de competitie weer op gang. De naam van de club was inmiddels veranderd in VV Hielpen. Er werd gevoetbald in de zaterdag competitie van de Friese voetbalbond. Het tenue was een wit shirt met aan de voor en achterkant een verticale rode baan en een witte broek met witte sokken en een rode boord er in. De eerste ledenlijst van 1945 bestond uit 29 leden. Tot de midden vijftiger jaren ging het goed met VV Hielpen. Kampioenschappen werden er echter niet behaald. Daarna begon de belangstelling voor het voetbal in Hindeloopen te tanen. De club kwam in een neerwaartse spiraal terecht. Er waren steeds minder spelers en het tweede elftal werd uit de competitie gehaald om voldoende spelers voor het eerste elftal te behouden. Hielpen kwam in het seizoen 1956/1957 (o.a. 12-2 verlies van IJVC in IJlst) op een gedeelde laatste plaats terecht en moest samen met Woudsend bepalen wie er ging degraderen. De beslissingswedstrijd werd echter nooit gespeeld, omdat Hielpen niet voldoende spelers kon vinden voor deze wedstrijd. Dit was ook meteen het einde van VV Hielpen.

Op 25 november 1966 zag het huidige SV Hielpen zijn levenslicht. De vereniging bestaat dit jaar dus 50 jaar en viert dit met een jubileumfeest. Hoogtepunten van de vereniging zijn diverse kampioenschappen in de 1e klasse van het FVB en die van de vierde klasse in het seizoen 1976/77 met de promotie naar de 3e klasse als gevolg. De ploeg hield het vier jaar vol in de 3e klasse en zakte daarna steeds verder af. Na de opheffing van de FVB speelde het in de vijfde en zesde klasse, echter nadat ook deze zesde klasse eraan geloven moest speelt het sindsdien in de vijfde klasse.
--------------
Anno 2017 is de SV Hielpen niet een voetbalclub die regelmatig de krantenkolommen haalt met opzienbarende prestaties. Het vlaggenschip uit Hindeloopen komt alweer voor het tiende jaar op rij uit in de kelderklasse. In de afgelopen acht jaar was een negende plaats de hoogste klassering. In 2014 was men wel even nadrukkelijk in het nieuws. Met slechts 25 seniorenleden werd het voortbestaan bedreigd. Een doemscenario werd afgewend, Hielpen verdween weer in de anonimiteit. Veel amateurvoetballers zullen een glimlach om de mond krijgen als er een uitwedstrijd tegen Hielpen op het programma staat. De accommodatie is één van de meest karakteristieke in Friesland. Nu, maar vroeger nog meer!

Toen SV Hielpen in 1967 werd opgericht, werd er een speelveld aangewezen, gelegen tussen de zeedijk en het IJsselmeer. Het veld had zijn beperkingen. Als het vloed was, naderde het opkomende water van het IJsselmeer de zijlijn. Een roeiboot behoorde tot de standaarduitrusting van het veld. Zo konden ballen uit het water worden gehaald. Sommige voetbalploegen vierden hun overwinning in Hindeloopen met een duik in het IJsselmeer, al moet gezegd worden dat winnen in Hindeloopen destijds geen vanzelfsprekendheid was. Bij mooi weer kwam het regelmatig voor dat honderden toeschouwers de thuiswedstrijden van de Hielpers aanschouwden. Gezinnen uit de omtrek die een wandeling langs het IJsselmeer maakten, onderbraken hun uitje graag voor het kijken van een voetbalwedstrijd op de zeedijk. Bij slecht weer bestond het publiek voornamelijk uit een kudde op de zeedijk grazende schapen. De wind had altijd vrij spel op het roemruchte voetbalveld.

In 1975 moest Hielpen afscheid nemen van het veld. De verhuizing zat al jarenlang in de koker. De KNVB verleende Hielpen meerdere keren dispensatie. Er waren namelijk talloze gebreken aan het veld, die niet overeenkomstig de door de KNVB gestelde accommodatie-eisen waren. Het veld was te smal en er was aan twee zijden geen afrastering. Een oplossing voor dit probleem was er niet, het IJsselmeer verhinderde dit. Een nieuw terrein werd gevonden aan de oostkant van het oude havenstadje. Een boerenschuur ging dienst doen als kleedgelegenheid c.q. kantine. De huidige kantine had 42 jaar geleden nog een hele andere functie. Destijds was het een hooizolder. Vanuit het monumentale clubgebouw van Hielpen kan het hoofdveld slechts op één manier bereikt worden: door een bruggetje. Juist dit bruggetje is anno 2017 “wereldberoemd” in Friesland.

Hoe de toekomst er voor de club uitziet voor SV Hielpen is ongewis. De club heeft anno 2017 de beschikking over twee seniorenteams. In de jeugdafdeling ontbreekt de categorie JO19, JO17, JO15 en JO13. De JO11 is de hoogste categorie jeugdvoetballers in Hindeloopen. Toch zal men in Hindeloopen niet wanhopen. De voetbalclub werd er vaker met uitsterven bedreigd, maar geheel in de Hielper traditie van “worstel en kom boven” overwon men de soms torenhoge golven.
(Bron:Amateurvoetbal in Friesland)

Populair

Albert Heijn Middelzeelaan Bosje Bruut en Beschamend gesloopt

Kijk vrienden, één beeld zegt meer dan duizend woorden. De Sneker vroedschap deeluitmakende van de - in alles omvattende wijsheid opererende Gemeenteraad van Sùd West Friesland - is hiervoor direkt verantwoordelijk. Zij hebben veel te weinig bestuurlijke verantwoordelijkheid  genomen en garanties gegeven over in het geding zijnde thema's zoals omgeving en verkeer. Zij geven ruim baan voor het grote geld. Er worden binnenkort ook nog vier keurige goed onderhouden en bewoonbare burgerhuizen door de sloopkogel vernietigd. Op welke feitelijke plek (uitgezonderd o.m. de achtergevel van de nieuwbouw) dit openbaar groen wordt gekompenseerd en waar de gesloopte woningen worden herbouwd is ook een black box, In de stukken onvindbaar. Of wordt het weer een sigaar uit eigen doos zoals destijds bij de sloop van een deel van het Rasterhof park. Jullie mogen het zeggen. Ik heb er de buik vol van....

For a Limbo Dancer

Een filmpje over de aanleg van een dassentunnel

Voetbalfeestje op Herfstavond