Doorgaan naar hoofdcontent

De Sommer fan de Leafde

De Sommer fan de Leafde

Voor de Summer of Love generatie geldt het jaar 1967 nog altijd als een uniek jaar. "Er gebeurde nationaal en internationaal van alles. Hoogste tijd voor echte vrede in de wereld. FlowerPower, Love&Peace. Nagenoeg geen werkloosheid. Geweldige popmuziek op de radio. Kortom een nieuwe tijd. Time is on my Side. Het leven lag voor je. Het lachte je toe!" zegt Roeof Valk Jzn  (1949) enthousiast. Het jaar 1967 is nog steeds zijn jaar!. Het is deze zomer al weer vijftig jaar gelden dat de zomer van 1967 de geschiedenis in ging als "The Summer of Love" De wereldwijde Hippie cultuur beweging die in dat jaar ook de jeugd van Hindeloopen bepaald niet onberoerd liet. De blauwe reddingsloats en de leugenbank werd bevolkt door rondhangende Hylper jeugd. Ze hadden hun modische hoge Chelsea-boots en de kraagloze Beatle-jasjes omgeruild voor hippe bloemetjes-hemden, gele, paarse broeken, suede schoenen en rode sokken. De haren werden langer! Puchs, buikschuivers en transistor-radio's behoorden tot het persoonlijke standaard arsenaal. Geen spoor nog van drank en drugs. Op 25 augustus 1967 stonden de schijnwerpers helemaal gericht op het Hylper Badpaviljoen. Honderden fans uit de Sudwesthook stroomden af op de de Haagse nederbeat-band The Golden Earrings. De toen nationale bekende en nu al vele jaren wereldberoemde superband speelt vandaag de dag  - na vijftig jaar - in nagenoeg dezelfde formatie als Golden Earring. Ze brengen nog steeds grote rockshows, spelen unplugged in theaters en in het Nederlandse clubcircuit. Onlangs speelden ze de voegen uit de muren van het Ziggodome! Deze vooraanstaande rockband kwam in 1967 on tour in Hylpen op het Badpaviljoen. Voor diegenen die daar toen bij waren is dit optreden nog steeds memorabel. Een gebeurtenis voor de jeugd die destijds zijn weega niet kende. Roelof Valk Jzn, Gauke Amsterdam, Frits H. Zweed, Jappe de Jong, Wiggert Amsterdam Fzn, Lolke de Jong, Tjerk Deinum, Anske Smit en vele andere lokale teenagers waren weken van tevoren al zenuwachtig. Ze betaalden grof geld voor een toegangskaartje. De entre bedroeg 4 gulden (nu nog geen twee euro). Die entre-prijs was voor de Hylper jeugd een rib uit hun lijf, maar dat mocht de pret natuurlijk niet deren. De Earring in Hylpen! Op het Bad! Daar kon en mocht je niet ontbreken. Voor dit legendarische concert deden de Hylper blommekinderen eerst nog een bescheiden rondje langs weelderige Hylper bloemenvelden. Met bloemen in hun haar, massaal zelf geplukt in Hylper tuintjes gingen deze onvervalste kleurige hylper hippies, lopend naar het Bad! Een happening in de sixties waarin de ster van het kleine stadje Hylpen glinsterde aan het firmament van de Skyline van de voormalige Zuiderzeedijk. The Golden Earrings liepen één voor één de trap op voor hun optreden in het Bad. In 1967. In Hylpen. In The Summer of Love,  Vrienden!

(drone-foto gemaakt door Dirk van der Meer, De Sneker Weerman)

Populair

Albert Heijn Middelzeelaan Bosje Bruut en Beschamend gesloopt

Kijk vrienden, één beeld zegt meer dan duizend woorden. De Sneker vroedschap deeluitmakende van de - in alles omvattende wijsheid opererende Gemeenteraad van Sùd West Friesland - is hiervoor direkt verantwoordelijk. Zij hebben veel te weinig bestuurlijke verantwoordelijkheid  genomen en garanties gegeven over in het geding zijnde thema's zoals omgeving en verkeer. Zij geven ruim baan voor het grote geld. Er worden binnenkort ook nog vier keurige goed onderhouden en bewoonbare burgerhuizen door de sloopkogel vernietigd. Op welke feitelijke plek (uitgezonderd o.m. de achtergevel van de nieuwbouw) dit openbaar groen wordt gekompenseerd en waar de gesloopte woningen worden herbouwd is ook een black box, In de stukken onvindbaar. Of wordt het weer een sigaar uit eigen doos zoals destijds bij de sloop van een deel van het Rasterhof park. Jullie mogen het zeggen. Ik heb er de buik vol van....

For a Limbo Dancer

Wie wil er nu gewoon zijn?

De rentmeester aller rentmeesters Sybrand van Haersma Buma presenteerde onlangs de Gewone Nederlander tijdens de H.J. Schoo lezing. In de NRC van vandaag wijdt Lamyae Aharouay er een column aan. Ik vroeg mij af - bij het lezen van haar column - of ik eigenlijk wel een gewone Nederlander ben. Zou ik - met mijn geboorteplaats Hylpen, mijn langdurige Sneeker domicilie, mijn Friese identiteit en mijn Nederlandse paspoort - nog wel een gewone Nederlander zijn? Opgevoed zoals zovelen met het Nederlandse calvinistische credo "doe-maar-gewoon-dan-doe-je gek-genoeg" Misschien weet Lamyae het antwoord? Ik verdenk haar van een behoorlijk inzichtelijke helicopterview. Daarom stuurde ik  haar een mailtje. Eigenlijk, met de vraag hoe gewoon ik wel niet ben.
Beste Lamyae Tja.. de gewone nl-er. De vraag stellen is simpel; het antwoord....? Ik (67) geef je een subjectieve dwarsdoorsnede  van mijn bestaan door middel van circa twaalf jaar bloggen (3060) en twitteren (ongeveer 20.000 tweets) …

First batch Denim

Helemaal zonder narcistische trekjes kom je er niet. Zeker niet als blogger! Gisteren ontving ik mijn absolute nouveauté op het gebied van spijkerbroeken. Ik bezit er nu één van de eerste driehonderd van the first batch ever afkomstig van Chris en Gavin van het eigenzinnige jeansmerk Ullac afkomstig uit Londen. De broeken worden per stuk gemaakt in een kleine italiaanse familie fabriek in Urbania. Er  wordt gefluisterd dat deze familie als 's wereld beste jeans in elkaar zet. Ik kan dat nu beamen en bevestigen. Het dragen van deze karakteristieke heavy, raw. 16oz selvedge en duurzame denim  geeft mij hetzelfde gevoel als mijn allereerste in 1965. Dat zegt toch wel wat.

Een filmpje over de aanleg van een dassentunnel