maandag 19 september 2016

Als de Vos de passie preekt....Workum - Hylpen

En het gaat maar door... ! Hylpen heeft er weer een Parel bij. De remake van dit Peilschaalhuisje maakt de arcadische Sky(e)-line van de Westerdijk tot een een wel haast ongeëvenaarde schoonheid.  Dit project van de Stichting Stadsherstel Hindeloopen werd vorige week feestelijk afgesloten en geopend door de oudste inwoonster van Hylpen (Hindeloopen) mevrouw Jantje van Tuinen - Amsterdam.
Ik sprak gistermiddag een respectabele inwoner van Workum, die op zijn e bike het stadje aandeed. Hij wil zijn naam hier niet genoemd hebben. Je merkt in zo'n gesprek al gauw, dat er een zekere animositeit bestaat tussen inwoners van Workum en Hylpen. In Workum denken ze dat ze het laatste nieuws zijn. 
In Hylpen houden ze niet van dergelijke flauwe kul. Ze koesteren hun eigen historische verleden, eigen taal en cultuur en ze houden focus op hun plannen voor de toekomst. De Workummer, die ik ontmoette loopt ook rond met een plan voor Hylpen. Meestal moet je dan dekking zoeken, maar vooruit! Dit is zijn verhaal. Nu de historische en natuurlijke situatie van de Zuiderzee met eb en vloed (Haich en Leech Wetter foar echte Hylpers) er voor dit nieuwe peilschaalhuisje al sinds de aanleg van de Afsluitdijk niet meer is, stelt deze Workummer voor om met hedendaagse technologie en voortschrijdend inzicht het hele stadje Hindeloopen met het natuurlijk ritme van hoog en laag water op -en neer te laten bewegen, zodat alle Hylpers hun hele stadje met zijn peilschaalhuisje in oorspronkelijke staat tot zich kunnen nemen. Dat is ook goed voor de toeristen, grijnsde die originele Workummer snoodaard. Dat wordt dus voortaan de maankalender instellen voor de Hylpers.....