maandag 8 augustus 2016

Liverpool Mersey Side Story

v.l.n.r. met de klok mee: Roelof&Jaap poseren bij de stoommachine van The Pumphouse op de Albert Docs in Liverpool, Anske op de  Old Spitalfields Market in London, Jaap&Roelof bij de uitgang van St.Peter’s Church in Woolton, de kerk waar de jonge Paul McCartney en John Lennon elkaar voor het eerst ontmoetten en de taxi van Ricky, onze gids/taxichauffeur/vml. Mu Thai Fighter.
In de periode 60-70 van de vorige eeuw groeiden we op. Roelof Valk (Jzn) Artiestenmanager, Jaap Blom (Izn) Scheepsbouwer en Anske Smit, Weblogger, Hylper teenagers in de sixties. Een tijd waarin nagenoeg alles in de samenleving veranderde.  Voor ons was toen maar één ding echt belangrijk. Dat was de muziek en de uitstraling van vier Engelse knapen, leeftijdgenoten, die  begin zestiger jaren in Liverpool een muziekbandje vormden. John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr. Door hun muziek maar ook door hun lange haren, zetten ze niet alleen de muziekwereld totaal op zijn kop, maar moesten ook veel herenkappers noodgedwongen hun deuren sluiten. Radiocommercials over drijvende bungalows en spannende vakanties in Hylpen klonken meerdere malen per dag door de speakers van onze draagbare Transistor-radio's, altijd in onze buurt. Vrienden luisterden mee! Op de dijk, de haven, en het strand afgestemd op 192 meter van de middengolf. Radio Veronica 192 goed idee!. Luister mee naar Veronica. In de leugenbank keken ze toch echt iets anders aan tegen die pokke-herrie. Kortom het was de periode waarin The Beatles het middelpunt vormden van wat er op muzikaal gebied toe deed. 
Wij stonden daar compleet voor open! Hylpen had zijn eigen cultuur en hoorde immers tot het episch centrum van de muziek, hippie en provocultuur, althans dat dachten we! Maar het liep allemaal toch even, net iets anders. Van teens naar twens werd ons leven allemaal wat serieuzer. Kleine jongens worden groot! Zo gaat dat! Maar één ding is zeker. The Beatles hebben zich met de gelaagdheid van hun muziek en songteksten, definitief in onze haarvaten genesteld. Ze verbinden een onuitwisbare jeugd in Hylpen met de hopelijk lange nazomer van ons leven. 
Ze zitten verankert in onze hoofden en dat houden we graag zo! Nu hebben we alle drie AOW.  "Het leven is wat gebeurt terwijl je andere plannen maakt" zei Joh Lennon ooit! Hoogste tijd voor deze 65 plussers om de bedevaart naar Liverpool, met de Stena-Line eens te aanvaarden. Eind mei j.l. was het eindelijk zover. Drie Krasse Hylper Knarren vol vertrouwen flaneren, flirtend langs de oevers van de Mersey. Lopen vermomd rond als stoere mannen op de beroemde Albert Docs in The City of Liverpool. Bezoeken de plaatsen waar de liefde voor de Beatles Story allemaal begon. De Heilige Graal zoals het Beatles Museum, PennyLane met de Roundabout en The Barber Shop, het graf van John en Eleanor Rigby, The Cavern en natuurlijk Strawberry Fields zorgden voor de verbinding met onze jeugd. Een prachtige opfrisbuurt voor onze onderlinge vriendschap en de liefde voor Hylpen. Het moet gezegd: Roelof was de grote inspirator. Gedrieën maakten we een buitengewone trip met een gouden randje.

Kijk HIER voor een beeldimpressie van onze Mersey Side Story