zondag 8 mei 2016

Een Hardzeildag met een Ster.

In een rondje langs de velden valt mij op, dat de Sneker bloggers Henk en Henk beiden schrijven over de recente voorstelling van Herman van Veen in Theater Sneek. Ieder met zijn eigen invalshoek. Henk schrijft o.a.: "Herman van Veen trad eerder op in Sneek."
Dat was volgens mij in 1968.

Mart Smeets
Renate en ik waren destijds een avond in de Stad om te stappen in de Sneek-Week. We spotten ook de jonge Mart Smeets, op het Martiniplein, die kennelijk het zeilgebeuren versloeg voor Sport in Beeld. Het was aan het begin van de avond van Hardzeildag. Je kon er al op de koppen lopen. In club 1833 op de Veemarkt speelde geen aansprekende act. De kroegen puilden uit met oervervelende zeilmeisjes en buitengewoon aanstellerige jongens.

Kermis
Wij vonden de kermis op het Martiniplein obligaat. Met uitzondering van ene Daphne Diana de Vrouw die in een Skelet veranderd. Dat vind ik nu nog steeds de allerbeste Kermisact die ik ooit heb gezien. Nimmer heb ik mij ook zo belazerd gevoeld. Op het wip-podium stonden een paar malloten hun gedateerde kunstje te doen. Kortom het leek niet de uitgaansavond die wij als jong verliefden ons hadden voorgesteld.

Theater Amicitia Sneek
Plotseling viel ons oog op een zwart-wit poster voor het raam in de pui bij het Amicitia theater. Beiden associeerden wij direct de naam van deze Herman van Veen met de bescheiden Nederlandstalige Top-40 hit Suzanne. Een aansprekende Leonard Cohen cover. Binnen no time kochten we een kaartje voor deze theater toer van Herman van Veen.

Eerste theater-voorstelling Herman van Veen
We beleefden een adembenemende voorstelling van een te gekke jonge performer. Met een ongewone opening van zijn voorstelling zette hij het Sneker publiek volledig op het verkeerde been. In onze prille achttien levensjaren hadden we een dergelijke ontregeling in een voorstelling nog nooit meegemaakt. We wisten niet wat ons overkwam. In een echt theater en dan die stem, die viool, dat prachtige Cohen-liedje, die geweldig muzikanten, die Show en zijn fysieke strapatsen, maken dat we die voorstelling -na bijna vijftig jaar - nog glashelder terug kunnen halen.
Voorwaar, het begin van onze theaterliefde.