Doorgaan naar hoofdcontent

Verhaal Halen in Sneek

Ik wil voorkomen, dat dit blogje doorspekt raakt met allerlei ronkende superlatieven over de deelnemers en organisatie van VERHAAL HALEN. Geen stomende letterbrij dus, want de artiesten en ook iedereen er omheen waren zondagmiddag zelf in-every-inch één groot superlatief! Ik schreef zondagavond bij een like op Facebook: "De kleinkunst in Sneek bloeit als nooit tevoren!" Best wel een ding. Gratis entre en met het principe van gesloten beurzen

Vanmorgen tijdens het stofzuigen van onze verdieping 1 en 2 en later tijdens het schoonmaken van de in onze wederzijdse google-agenda bekend staande WC1 en WC2, nagedacht over wat ik wilde schrijven over de eerste aflevering/voorstelling "Verhaal Halen" bij het inmiddels in rap tempo ingeburgerde Sneker etablissement Lewinski. 

De kunst in de vorm van Verhaal Halen past bij uitstek bij het creëren van herfst-en winter gezelligheid. Verhaal Halen staat ook voor samenzijn met mensen met wie je kunt ontspannen. Één van die mensen uit het, in grote getale opgekomen publiek, zei  mij na afloop: "We bedanken jullie voor de fantastische mooie middag. We hebben genoten! Best wel hoge school. Goede verhalen en mooie gedichten. Ingelijst met prachtige muziek. Het was een heerlijke middag uit. En uiteraard wat in de hoed gestopt, want wij vinden het belangrijk dat deze happening een vervolg zal krijgen. Op deze perfecte locatie bij Lewinski, echt jaren 60-70"

Hiske Oosterwijk, zangeres en Rudmer van der Meer, gitarist
verzorgen vanmiddag de muzikale omlijsting. Hiske heeft net een nieuwe CD uitgebracht met zelf geschreven Franstalige muziek. Maar zij zingt live ook muziek van grootheden als Jacques Brel en Serge Reggiani. Zij wordt qua talent en muziekbeleving vergeleken met de ook als chansonnière begonnen Wende Snijders en met streekgenote Nynke Laverman. 

S​​​​​onja ​F​​​ijlstra​ B​​​​​laauw bijt met haar aandoenlijke - in Sneek e.o. geaarde poëzie en verhalen - de spits af "Ik sal wat over mieself vertelle. Ik bin vanou vandaag officieel met pensioën. Hew vanou mien 14e werkt en nog nooit sonder weest, dus nou wast moai genoeg, docht ik. De laatste 22 jaar bij Reformhuis De Vries oppe 2e Oosterkade. Dat was erg moai om te doën. Ik skriëf nog niet su lang, ongefear twee jaar dink ik su...mar wel altied met woorden en musiek bezug weest. Mien inspirasie krij ik deur wat ik siën, hoor en voël. Dat kan wat in mien direkte omgeveving weze, suas kienders op 'n skoalplein. Mar ut kan ok sitte in un liedsje dat ik hoor of wat ik inne natuer teugenkom. Mien earste bundeltsje "Weerspiegelingen" sag ik as un uutdaging... spannend!

Hilbrand Vinckers vraagt zich af: Wat zoekt een Drent uit Groningen in Friesland, als het niet het water, de lucht en de liefde is? Dan is daar altijd nog de poëzie! Of brengt hij deze juist naar Friesland? In kronkelende gedachtegangen, wisselende stemmingen, eeuwige vragen, de verhouding tot de ander, komen de fases van eigen leven voorbij. Associatie, beeld, klankovereenkomst en ritme zijn de elementen in mijn poëzie.

Annechiena de Jong deze Diva brengt met haar elegante Monroe-achtige verschijning, persoonlijke literaire fragmenten boeiend tot leven!

Ridzert Postma doet ongeveer voor de tiende keer mee aan diverse vergelijkbare happenings in de Stad. Hij was één van de vele sterren in de laatste de Bonte Sneker Avond. Naast zijn verhalen en gedichten, tekent en schildert hij graag. Hij bespeelt de trekharmonica als geen ander, maar vandaag leest hij zijn verhaal BLIEF STAAN voor. Over zijn vakantie in Frankrijk.

Marrit Jellema auteur van de bundels 'liefde, lust en een gebroken hart en 'van die dingen' heeft samen met Rick Poiesz de handen ineen geslagen met als missie : poëzie toegankelijker maken. Hoe? Dat laten ze vanmiddag duidelijk zien en horen!

Rick Poiesz (Richardson) is een rasechte singer/songwriter. Rick is geboren en getogen  in Sneek. Hij is begiftigd met een prachtige stem, die hem ver zal brengen! Zijn liefde voor muziek, zingen, gitaar spelen en optreden geeft hem de motivatie zijn passies aan de buitenwereld te showen.

Gerben Groenhof wie kent hem niet? vroeg presentatrice Barry zich af. Deze historicus organiseert zelf ook graag literaire bijeenkomsten. Hij etaleerde zich als storyteller à la Pierre Jansen. Zonder een tweetal schilderijen te tonen neemt hij het publiek boeiend beeldend en meeslepend mee naar een Museum in het Italiaanse Florence, waar deze kunstwerken aan de muur hangen.

Amanda de Vries wist als klein meisje al dat ze later schrijfster zou worden. Toch liep het leven anders dan ze had gedacht. Ze volgde een opleiding tot secretaresse, werkte bij diverse banken en runde 12 jaar met haar vriend een modezaak. Op haar veertigste gooide ze na een flinke crisis het roer om en volgde ze in Zwolle alsnog een journalistieke opleiding. Ze liep stages bij diverse regionale kranten en de Friesland Post en richtte in 2011 in Balk haar eigen bedrijf op: ‘Chiaro Tekst- en journalistiek bureau’. 
Naast haar journalistieke werkzaamheden geeft ze sinds 2014 ook cursussen in intuïtief en creatief schrijven. Een onderdeel van deze cursus is het Elfjes schrijven, gedichtjes van elf woorden verdeeld over vijf regels. De Vries is verslaafd aan deze korte gedichtjes. Ze brengt een deel van haar verpakte zielenroerselen ten gehore.

Bob Reen is een rasechte Sneker eigenheimer, dichter en verhalenverteller, Inmiddels een stukje bekender als de bonte hond. Levensgenieter, maar ook zanger en meerpaal-biertjes-drinker. In het dagelijkse leven gedreven Docent Humanistisch Vormings Onderwijs. Hij laat zich niet van de wijs brengen door rinkelende wijnglazen die als scherven op de grond uit-één-vallen

Het laatste literaire hoogstandje komt van Dolf Alberts uit Sneek Bij intimi beter bekend als de Zwarte Ridder. Hij is mede stimulator van de lezing der Literatuur door de Sneker stichting LAS. Hij stuurt reeds jarenlang elke vrijdag naar een bevriende ‘ridder' groep literaire pareltjes, die hopelijk eens gebundeld gaan worden. Dolf leest een kostelijk verhaal voor over meisjes en vrouwen.

Bekijk vooral HIER ook de prachtige foto-impressie van VERHAAL HALEN door onze Sneker fotograaf Jeroen van der Kallen en lees HIER het blog van een Opregte Sneker.


Sonja, Kick Off!

Marrit en Rick.
De Openbaring!

Ridzert, De routinier!

Populair

Albert Heijn Middelzeelaan Bosje Bruut en Beschamend gesloopt

Kijk vrienden, één beeld zegt meer dan duizend woorden. De Sneker vroedschap deeluitmakende van de - in alles omvattende wijsheid opererende Gemeenteraad van Sùd West Friesland - is hiervoor direkt verantwoordelijk. Zij hebben veel te weinig bestuurlijke verantwoordelijkheid  genomen en garanties gegeven over in het geding zijnde thema's zoals omgeving en verkeer. Zij geven ruim baan voor het grote geld. Er worden binnenkort ook nog vier keurige goed onderhouden en bewoonbare burgerhuizen door de sloopkogel vernietigd. Op welke feitelijke plek (uitgezonderd o.m. de achtergevel van de nieuwbouw) dit openbaar groen wordt gekompenseerd en waar de gesloopte woningen worden herbouwd is ook een black box, In de stukken onvindbaar. Of wordt het weer een sigaar uit eigen doos zoals destijds bij de sloop van een deel van het Rasterhof park. Jullie mogen het zeggen. Ik heb er de buik vol van....

For a Limbo Dancer

Een filmpje over de aanleg van een dassentunnel

Voetbalfeestje op Herfstavond