Doorgaan naar hoofdcontent

IM Gouke Amsterdam. Een Visser uit het Oosten

Foto van Gauke Amsterdam, gemaakt op zaterdag 10 mei 2014 in de Grote Kerk van Hindeloopen, tijdens een concert in het kader van de 43e Reünie van Hylpers fan Hirre en Omûtens

Zaterdag 29 oktober werd ik 66. In de loop van de dag kleurde de hemel langzaam zwart. Ik hoorde geschokt het bericht, dat Openbare Lagere School maat Gouke Amsterdam zojuist op zijn 66 ste was overleden. Gouke woonde sinds zijn twintigste - in het oosten van het land. Hij werd tukker, aangeraakt  door de Liefde van zijn leven, de veel te jong overleden Inge de Vos.  
We waren buurjongens op de Haven/Buren. Kinderen van één Vader op de Doopsgezinde zondagsschool. Schoolkinderen in de fifties. Opstandige en luidruchtige haven-en brommer jongens in de sixties. In veel opzichten bleef Hindeloopen de verbinding van onze vriendschap. Je kunt Hindeloopen wel verlaten, maar Hindeloopen verlaat jou nooit!  De herinneringen blijven. We spraken nooit over geld en god, dat was een groot goed! Een mooie herinnering van zo'n slordige zes-en-veertig jaar geleden gaat over een Stones-concert in Amsterdam.
Op vrijdagmiddag 9 oktober 1970 vertrekken wij, fans van het eerste uur:: Gouke Amsterdam, Roelof Valk, Anske Smit en Wiggert Amsterdam, allen nog net teenagers uit Hylpen, met Gouke Amsterdam in zijn hagel nieuwe, diezelfde-middag-in-Enschede gekochte grijze-citroen-eend-bestel, naar Amsterdam. De Stones geven een concert in een uitverkocht RAI gebouw. Roelof Valk Jzn had ver van tevoren de kaarten al geregeld. Van het concert weet ik weinig meer, maar onze belevenissen erna staan nog steeds in het geheugen gegrift
Nei oaron van it konsert hewwe oernoate yn Amsterdam by femylje/bekenden/frynden Piet Bakker (froeger ek ynwenner fan Hylpen) en Nieske van der Zijpp ( froeger ynwenner fan Snits). By it leasen fan de strip Blondje yn de Vara-gids by Piet Bakker Wzn thus, us earste en myn leste djointjen rookt. Wie hewwe us in breuk lakke, geweldig, niks oen de hoant….. fan it Stoneskonsert wet iek niks mear .
Gouke heeft het in zijn leven zwaar te verduren gehad. Zijn gezondheid liet hem al gauw, danig in de steek. En, of dat al niet genoeg was, verloor hij zijn lieve vrouw Inge op veel te jonge leeftijd. Inge werd amper negen-en-dertig jaar oud. Hij moest toen alleen verder, samen met zijn zonen Hans en Siep. Die waren hem alles! Hij kon uren vertellen over zijn jongens. Ondanks alle tegenslagen heb ik Gouke leren kennen als een positief, maar introvert mens. Iemand die geen gunsten vroeg. Hij was oprecht en sympathiek! Humor was zijn sterkste wapen. Zijn opmerkingen in het Hylpers waren doorspekt met humor en buitengewoon verrassende metaforen. Gouke was een groot verhalenverteller in het Hylpers. Trouwe bezoeker van de leugenbank. Liefhebber van anekdotes over mensen in het heden en verleden. "De Hylpers van voorbij". In Hylpen was hij een soort Visser uit het Oosten, die naadloos past in dat prachtige verhaal van de Wonderbare Visvangst. De beeltenis van die Vissers boven de leugenbank, die het Water zo vertrouwden dat ze zomaar over Zee gingen. Over die Zee is Gouke nu uit het zicht gevaren. Zijn netten zullen hier niet meer scheuren. Hij is - helaas voor ons - veel te vroeg naar gene zijde van het meer geroepen. Rust in Vrede, Gouke!

Populair

Albert Heijn Middelzeelaan Bosje Bruut en Beschamend gesloopt

Kijk vrienden, één beeld zegt meer dan duizend woorden. De Sneker vroedschap deeluitmakende van de - in alles omvattende wijsheid opererende Gemeenteraad van Sùd West Friesland - is hiervoor direkt verantwoordelijk. Zij hebben veel te weinig bestuurlijke verantwoordelijkheid  genomen en garanties gegeven over in het geding zijnde thema's zoals omgeving en verkeer. Zij geven ruim baan voor het grote geld. Er worden binnenkort ook nog vier keurige goed onderhouden en bewoonbare burgerhuizen door de sloopkogel vernietigd. Op welke feitelijke plek (uitgezonderd o.m. de achtergevel van de nieuwbouw) dit openbaar groen wordt gekompenseerd en waar de gesloopte woningen worden herbouwd is ook een black box, In de stukken onvindbaar. Of wordt het weer een sigaar uit eigen doos zoals destijds bij de sloop van een deel van het Rasterhof park. Jullie mogen het zeggen. Ik heb er de buik vol van....

Sneek, Su het ut Weest !

Sneek, Watchers&Liefhebbers.

Zie hier hoe een stukje van Sneek in de wijk Stadsfenne aan de Middelzeelaan in één week is ongevormd tot een krater. Een plek met eens vier woningen aan de rand van een groen wijkbosje. Op deze puinhopen verrijst binnenkort een Albert Heijn XL waarschijnlijk als een Fenix uit zijn As.

De Hamvraag met als hoofdprijs een musthave: Een tweedehands wasdroger van een bekend Noord-Koreaans merk.

Waar komt de compensatie voor de sloop van dat bosje en die woningen?.

Gemeenteraad SWF. Kom der mar in!For a Limbo Dancer

Een filmpje over de aanleg van een dassentunnel

Voetbalfeestje op Herfstavond