Doorgaan naar hoofdcontent

Dònderjende Wòdden

#G e d i c h t e d e i 280116Dònderjende Wòdden
Jò see: Iek wòl de Wòdden 
dònderjen héare.
De Tèn Gebóaden, 
De Bergrééde
Klynke mij Locht skriënt  - fiër foarût

Làk oen ut nóadlòt 

Kèst toch niks oen feróarje
Om oeréénd te blieuwen 
Must ùt der mar mij dwáon.

Ast straks yn dyn slimme Stee 

Op oastand yn de goaten hoalden wòst, 
De waaksámens fekrommelt, 
Den kèst éénsum, 
Allonich de Tango doensje...

Ut Rapalje femoddet fèst wur 
Un drôager mij pestende 
Mantra's en kââlde Kalasjnikovs
Yn sefte wééte Winters wol te festòan

Mij un kròmme Griepe 
Nei ut oenderspit delve, 
dòt wòlle se!
Mar nimmer mij 
Un blynkend fiërgesicht 
Of un felochte metafóar, 
Dy us dáeden richt.

Je sòlle ut alegar nààt begrype:
Twisken dyn begon en dyn éénde, 
Leit de echte réden fan dyn bestòan!
Kykje nij dy sèm. 
Hââld fòl! 
Skréuw ut fan de Dakken! 
"Mij Keunst en Febéalding 
Ferykest méar as mei Jèld en Macht"


Hylper Wòdden: Anske Smit.
Dit fosk ies skriënt yn't Hylpers fóar de Grûtte Fryske Gedichtejûn 2016 yn Kafé Vellinga te Snits.

Populair

Albert Heijn Middelzeelaan Bosje Bruut en Beschamend gesloopt

Kijk vrienden, één beeld zegt meer dan duizend woorden. De Sneker vroedschap deeluitmakende van de - in alles omvattende wijsheid opererende Gemeenteraad van Sùd West Friesland - is hiervoor direkt verantwoordelijk. Zij hebben veel te weinig bestuurlijke verantwoordelijkheid  genomen en garanties gegeven over in het geding zijnde thema's zoals omgeving en verkeer. Zij geven ruim baan voor het grote geld. Er worden binnenkort ook nog vier keurige goed onderhouden en bewoonbare burgerhuizen door de sloopkogel vernietigd. Op welke feitelijke plek (uitgezonderd o.m. de achtergevel van de nieuwbouw) dit openbaar groen wordt gekompenseerd en waar de gesloopte woningen worden herbouwd is ook een black box, In de stukken onvindbaar. Of wordt het weer een sigaar uit eigen doos zoals destijds bij de sloop van een deel van het Rasterhof park. Jullie mogen het zeggen. Ik heb er de buik vol van....

For a Limbo Dancer

Een filmpje over de aanleg van een dassentunnel

Wie wil er nu gewoon zijn?

De rentmeester aller rentmeesters Sybrand van Haersma Buma presenteerde onlangs de Gewone Nederlander tijdens de H.J. Schoo lezing. In de NRC van vandaag wijdt Lamyae Aharouay er een column aan. Ik vroeg mij af - bij het lezen van haar column - of ik eigenlijk wel een gewone Nederlander ben. Zou ik - met mijn geboorteplaats Hylpen, mijn langdurige Sneeker domicilie, mijn Friese identiteit en mijn Nederlandse paspoort - nog wel een gewone Nederlander zijn? Opgevoed zoals zovelen met het Nederlandse calvinistische credo "doe-maar-gewoon-dan-doe-je gek-genoeg" Misschien weet Lamyae het antwoord? Ik verdenk haar van een behoorlijk inzichtelijke helicopterview. Daarom stuurde ik  haar een mailtje. Eigenlijk, met de vraag hoe gewoon ik wel niet ben.
Beste Lamyae Tja.. de gewone nl-er. De vraag stellen is simpel; het antwoord....? Ik (67) geef je een subjectieve dwarsdoorsnede  van mijn bestaan door middel van circa twaalf jaar bloggen (3060) en twitteren (ongeveer 20.000 tweets) …

First batch Denim

Helemaal zonder narcistische trekjes kom je er niet. Zeker niet als blogger! Gisteren ontving ik mijn absolute nouveauté op het gebied van spijkerbroeken. Ik bezit er nu één van de eerste driehonderd van the first batch ever afkomstig van Chris en Gavin van het eigenzinnige jeansmerk Ullac afkomstig uit Londen. De broeken worden per stuk gemaakt in een kleine italiaanse familie fabriek in Urbania. Er  wordt gefluisterd dat deze familie als 's wereld beste jeans in elkaar zet. Ik kan dat nu beamen en bevestigen. Het dragen van deze karakteristieke heavy, raw. 16oz selvedge en duurzame denim  geeft mij hetzelfde gevoel als mijn allereerste in 1965. Dat zegt toch wel wat.