vrijdag 13 november 2015

Waarom hoort Hylper Zwartepiet in Harper's Bazaar?


Rien showt een Hylper noviteit.
Een maat-kostuum met een historische twist
en met een knipoog naar
de authentieke Hylper klederdracht .
Historische twist in traditie.
Hylpers houden van innovatie in hun traditie. Vorig jaar was het weer raak bij de intocht van Sinterklaas! Met een mogelijke "twist" naar die buitengewoon vervelende landelijke-zwarte-pieten-discussie was er vijf december in het oude Zuiderzee stadje sprake van een absolute noviteit. Nieuws voor wie er oog voor heeft! Voor één van de Pieten uit het gezelschap van de oude Bisschop was een speciaal maatpak gemaakt. Het ontwerp is gebaseerd op de manliëdeklaen (mannelijk kostuum) van de traditionele Hylper klederdracht. De (steek) hoed, halsdoek, het aantal van drie-en-dertig zilveren knopen, de zilveren gesp op de schoenen en de stoffen-keuze zijn enkele in het oog springende kenmerken. Bovendien zie je in de vorm van het manliëdepak terug, Hylper stoffen (sits) en de motieven van de Hylper Flagge completeren het geheel.

Nabrander in traditie.
Vijf december wordt dit jaar weer zoals vanouds. Net zoals vroeger wordt het vuur in de meeste Hindelooper huizen pas op 12 november aangestoken om hun woonkamers te verwarmen, wat de temperatuur ook moge zijn. Dat typische Hylper gebruik viel de Fransman P. J. Gauthier-Stirum al op toen hij halverwege de achttiende eeuw het met zijn Pittoreske reis door Friesland, een van de Zeven Verenigde Provinciën (Bornmeer - Tresoar) het stadje bezocht,
Wij zetten nu deze unieke traditie thuis voort in de vorm van het stoken van onze moderne milieuvriendelijke pelletkachel. Je kunt altijd ergens mee (opnieuw) beginnen, nietwaar?
Zwarte Piet krijgt 5 december weer windje tegen op de Hylperhavenkade