maandag 5 oktober 2015

Sneek voor Syrië

In de Noorderkerk in Sneek vindt op zondag 11 oktober een benefietconcert plaats voor vluchtelingen uit Syrië. De opbrengst gaat naar het Nederlandse Rode Kruis voor het verlenen van acute hulp. Het evenement is een initiatief van Atrium-saxofoondocent Kees Romers en Sneker cultuurliefhebber Ger de Boer. Wethouder Stella van Gent verzorgt de presentatie.
Het idee voor een benefietconcert, waar ondanks de trieste aanleiding een feestelijk samenzijn voorop staat, ontstond na een ontmoeting met uit Syrië gevluchte musici in het Atrium in Sneek. Nadat Romers en De Boer het initiatief hadden geopperd bij wethouder Stella van Gent (sociale zaken, welzijn) van de gemeente Súdwest-Fryslân, bood zij spontaan aan om de presentatie te verzorgen. De middag begint om 15.00 uur. De entree bedraagt 10 euro. De opbrengst gaat in zijn geheel naar het Nederlandse Rode Kruis. Het programma bestaat onder andere uit optredens van diverse Syrische musici. Zo speelt Mahmoud Moufleh met veel gevoel Arabische muziek op zijn oed, een traditioneel snaarinstrument.
Ook treden muzikanten uit Sneek en omgeving op in de Noorderkerkzaal, onderdeel van Theater Sneek. Van de partij zijn bijvoorbeeld Lyts (Willem van Elsakker, Ger de Boer en Marjan Poutsma), het Bogerman Kamer Orkest onder leiding van Anne Oosterhaven, Ella & Herman (Ella de Jong en Herman Woltman, ook bekend van Souldada) en Atrium-band Soundboxx. Kees Romers treedt samen met Jacob Sijtsma en Wytze van der Meer op als Het Werelds Trio.
Naast de muzikale invulling vertelt een aantal Syriërs over hun oorlogs- en vluchtervaringen.

Datum: Zondag 11 oktober
Aanvang: 15.00 uur
Locatie: Noorderkerk, ingang Kunstencentrum Atrium (Oud Kerkhof 11A)
Entree: 10 euro