maandag 21 september 2015

De Hotspots van de Avantgarde in Sneek

Mijn moeder zong het vroeger vaak voor mij: "Zeg mij, wat is de sleutel, die op alle sloten past" Precies: GELD. De Sneker hotspots De Koperen Kees en Café Vellinga ontwikkelen zich gaandeweg tot plaatsen waar de avant-garde (kunstenaars, politici, schrijvers, dichters noem maar op) elkaar ontmoeten. Daar worden soms kleine stapjes gezet in de grote ambitie van het Leven en de Liefde om de Wereld te verbeteren.

Bij de Koperen Kees, Swalk, Frysk op toernee
Zondagmiddag waren er weer enkele bijzondere Storytellers actief. Bij Kees speelde Dette Glashouwer voor iedereen die nog eens in het Fries (vertaling Wieke de Haan) wilde horen hoe haar geldavontuur begon, haar voorstelling Geld en Genoeg (regie Dirk Groeneveld) in een programma van Wiebe Kaspers. "Nederlands, Engels, Duits, ik draai er mijn hand niet voor om, aldus Dette, maar om mijn voorstelling in het Fries te leren valt nog niet mee." Kijk ik ga Dette in mijn blog niet overladen met superlatieven. Daar is ze volgens mij totaal ongevoelig voor, maar zij is echt een fenomeen, een buitengewoon veelzijdige en eigenzinnige artiest. Deze vrouw behoort tot de buitencategorie van de Nederlandse theaterwereld. Saillant detail is, dat zij eveneens behoort tot de ongeveer laatste driehonderd personen, die het Hylpers nog actief spreekt. Het Frysk en het Nederlands is volgens mij de doodsteek voor het Hylpers, maar dat terzijde, vrienden.
Henk van der Veer zorgde zoals te doen gebruikelijk bij dit soort aangelegenheden voor de couleur-locale. Wiebe stelde Henk vragen over zijn werk. Henk is een echte begeesterde taalsmid, die houdt van het Leven en de Liefde!

Café Vellinga, Het Gesprek van Sneek.
In Café Vellinga bij "Het Gesprek van Sneek" kon je tussen regels door ervaren dat, ondanks oorverdovende debatten om ons heen, de mensen ongemerkt op weg gaan naar een meer en meer duurzamere samenleving. Dette Glashouwer gaf dat eerder die middag in haar voorstelling Bij Kees al aan bij haar eigengemaakte z.g. complementair geld, Zo langzamerhand dringen bij ons in Sneek ook de eerste verschijnselen van de delende samenleving door. Niet dat de vanmiddag aanwezige politici bij het Gesprek van Sneek daarmee nou voorop lopen. Echt niet! Dat zie ik de Joop Atsma's en Jacques Monasch'n echt nog lang niet doen. Dat is nog heel veel en ver-weg-politiek!
Zuidwest's Wethouder Stella van Gent zie ik het in de nabije toekomst wel doen. Zij zou in navolging van diva Dette Glashouwer, die een echte eigen munteenheid heeft: de DETTE, de STELLA kunnen introduceren.
De STELLA werkt als een ouderwets ruilmiddel, zoals geld ooit bedoeld was. Er zit geen bank tussen dus er is geen sprake van schuld en rente. Je steunt hiermee de zorg of delen van de zorg in de gemeente Sùdwest Fryslân. Misschien kan zij hiermee nog meer beleidsmatige politiek-precaire-zorgonderdelen in de gemeente veiligstellen.
Ik vond naast Peter van Egmond, webmaster van de beroemde Sneker Facebook pagina "Sneek, Sù Het Ut Weest", Wethouder Stella van Gent The Star of the (talk)Show. Een echte Prima Donna! Zij maakte een uitstekende indruk en had steeds de goede antwoorden paraat. Een vrouw met daadkracht en visie! Zoals te doen gebruikelijk sloot Henk van der Veer de bijeenkomst af met een warm en ronkend pleidooi voor het beknotten van het vrije het ondernemerschap. Hij eiste nota bene een onversneden blokkade van een nieuw Giga-wereldrestaurant aan de zuidelijke poort van de A7 van Sneek. Net alsof de huidige Sneker City Horeca armlastig, hulpbehoevend of misschien wel gehandicapt is......Noway Henk!
Het gaat er in dit geval gewoon om dat,  wat de (Sneker) ondernemer het liefste wil, namelijk vrij ondernemerschap, vrije concurrentie! The Herald of Free Enterprise. Neo Liberalisme. Amen! Nee dus!

Dette Glashouwer, zondagmiddag aan het werk Bij de Koperen Kees.