zondag 12 juli 2015

Hindeloopen - Vreetzaam protest badpaviljoen

Picknick en bijpraten op de Dijk.
Dirk van der Meer, onze enige echte Sneker Weerman vloog vanmiddag met zijn drone in Hindeloopen. Tijdens het vreetzame protest en de massale picknick op de dijk maakt hij deze overzichtsbeelden. De picknick vanmiddag was een eclatant succes. Alle lof voor Marjan Poutsma en haar projectleden. Van heinde en ver kwamen er mensen uit den lande en uit het buitenland, die bijzondere herinneringen hadden aan het Badpaviljoen Hindeloopen. Ik maakte vanmiddag kennis met de heer Bert Verweij uit Hilversum. Zijn vader Jaap was de jongste broer van de gebroeders Dirk en Bul Verweij, die eind zestiger jaren van de vorige eeuw o.a. ook het paviljoen in eigendom hadden. Een volle Verweij neef, dus! Deze Verweij broers, textielhandelaren werden door hun commerciële activiteiten met het immens populaire radiostation Radio Veronica de eerste BNers avant la lettre. Een buitengewoon populair radiostation op 192 meter van de middengolf, dat de gehele jeugdcultuur in Nederland op zijn kop zette. Popmuziek is sindsdien nooit meer uit het dagelijkse leven weg te denken. DeeJays en horizontale programmering op de radio werden standaard begrippen. Bert Verweij weet nog veel over het wel en wee van mensen en medewerkers uit die Radio Veronica periode. De eerste mislukkingen, de boycots en het uiteindelijke succes.
Een bijzonder familieverhaal van opstaan, blinken en verzinken. Hoogste tijd om te zijner tijd hem als insider eens aan het woord te laten....

LSC1890, ze stonden erbij en keken ernaar!

Wat een miskenning voor het voetbal, maar nog een grotere belediging voor de jubilaris Lycurgus Sparta Combinatie 1890. Zaterdagavond, ze stonden erbij en keken er naar: de jubilariserende leden en de supporters van LSC1890. Ze waren veruit in de minderheid. De parvenu's van  Cambuur sloegen de maat op het oh zo statige en deftige sportpark aan de Leeuwarderweg. Door een buitengewoon slordige uitbesteding van jubileumwedstrijd aan de Leeuwardense profclub werd het Bestuur van LSC1890 ogenschijnlijk gedegradeerd tot een leunstoelbestuur. Deze ongelukkige uitbesteding was onmiskenbaar, in nagenoeg elk detail te zien en te horen, alleen al getuige de terrein-en muziek keuze. Bovendien loog de entreeprijs van acht euro er ook niet om. Kortom, wat een bijzonder slechte prijs/kwaliteitverhouding!
Dat, wat een echte wedstrijd van enige statuur had moeten worden, werd in mijn ogen een regelrechte aanfluiting. Een gotspe! De bezoekers werden ontvangen bij de voorname ingang aan de Leeuwarderweg, maar werden vervolgens als klapvee doorgeleid naar een stoffig en (gras)sprieterig bijveld. De trouwe (hoofdzakelijk) geel/blauwe supporters langs de lijn verveelden zich eveneens te pletter, getuige de op afstand hoorbare ongein. De voetbalprofs stonden erop, dwars tegen het belang van het publiek en de jubilerende voetbalclub LSC189 in, om hun zomeravond pot plichtmatig op gras af werken. Wat een buitengewoon diepe treurigheid allemaal!
Natuurlijk had dit verjaardagscadeau voor LSC1890 gespeeld moeten worden op het hoofdveld van het traditionele sportpark. De voor veel geld gesubsidieerde historische tribune lag er nu verlaten bij. Zulks doet een echt voetbalhart bloeden!