dinsdag 30 juni 2015

De Liefde is Over...


Die subtiele kleine rode letter R
op de rechter achterzak....
Mijn liefde begon in 1965. Ik was 15 en mijn moeder deed wat ze moest doen! Ze kocht voor mij een LEE spijkerbroek bij de fa Dijkstra aan het Grootzand in Sneek Spijkergoed in Spijkergoed. 
Een enkeling droeg ze in Hindeloopen, behoudens mijn Helden van het grote doek. Ik waande mij James Dean. Deze speciale Amerikaanse jeans hadden een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Ik ben mijn moeder nog dankbaar. Het was wel een cadeau waar ze helemaal niet achterstond, maar ze begreep als geen ander dat je een puber van 15 zo'n jeanswens niet kon onthouden. Zo'n gestikte five-pocket spijkerbroek van indigo blauw katoen veranderde door de vele wasbeurten in een perfecte pasvorm en eindigde in een adembenemende apotheose met een buitengewone en vale "look" Nu allemaal heel gewoon kant-en-klaar, maar voor mij destijds een bijzonder lang proces met als resultaat deze onweerstaanbare eigenschappen. Vanaf dat moment maakte ik met mijzelf de afspraak om altijd spijkerbroeken te dragen. Bij enkele momenten, op een Haagse Ministerie na, ben ik die afspraak met mijzelf nagenoeg altijd nagekomen. Na verloop van tijd verloor ik mijn prille liefde LEE uit het oog. Kalverliefde kennelijk! Ik werd - zoals dat zo vaak gaat in het Leven - verliefd op andere merken zoals Levis, Diesel, G-Star, Denham. Van deze merken versleet ik vele. Maar gedurende lange tijd was mijn ultieme liefde toch REPLAY. Jan van de gelijknamige modezaak Eringa en Jos van de VIP Shop in Sneek droegen ze ook weleens!
Die subtiele kleine rode R op de rechter achterzak had de uitstraling van een kruising tussen het beroemde olieverfschilderij ‘Orange, Red, Yellow’ van de Amerikaanse schilder Mark Rothko en de Zwarte Madonna van Montserrat. Jammer, die liefde is nu helaas voorbij. Gewoon over. Waarom? Heel verklaarbaar op rationele gronden! Replay is sinds kort sponsor van de voetbalclub FC Barcelona en wordt daarmee mondiaal zo buitengewoon mainstream, dat ik de Liefde wel moet verbreken. Met pijn in het hart. Stel je voor: Messi (met alle respect voor zijn capaciteiten) loopt plotseling zomaar in dezelfde spijkerbroek als ik of Jan Eringa. Kan echt niet! Onbestaanbaar!
Kom op! In1965 was Messi nog niet eens geboren. Cruyff, Keizer en Pelé wel! Maar ja, die waren niet mainstream!