vrijdag 24 april 2015

De verbinding Hindeloopen, Stonehenge en de piramides van Gizeh

Groatserke mei de simbaolen oer Hindes en Steenbokken
foto Dirk van der Meer
Voor het spannende boek Het Geheim der Eersten, met als ondertitel De Terp van Naphtali, geschreven door Henriette Hemmink, deed de Hylper Emiel Amsterdam (Klaaszoon) in zijn research een opzienbarende ontdekking. Hij maakte voor dit geval een zijsprongetje. Hij is in zijn dagelijkse leven werkzaam als wetenschapper bij het Nederlands Lucht en Ruimtevaart Laboratorium. Hij hield zijn unieke verhaal donderdagavond in de Loge van de Vrijmetselaars in Sneek. Het monumentale pand aan de Looxmagracht uit 1881 met een interieur dat beroemd is in heel maçonniek Nederland was bij uitstek geschikt als decor voor deze lezing. De zaal was tot de nok toe gevuld met leden van de loge, genodigden en andere belangstellenden. Zij werden door Emiel op groots en meeslepende wijze meegenomen in de duizelingwekkende wereld van sterrenbeelden, de eeuwenoude structuren in het Friese landschap en tal van spectaculaire landschapselementen elders op de wereld.
Uit zijn theorie blijkt, dat de locaties van landschapselementen zoals terpen zijn bepaald door sterrenbeelden. Elke terp vormt een ster in een sterrenbeeld. Emiel kwam op het spoor door een publicatie over terpen in de omgeving van Leeuwarden, maar hij twijfelde over de wetenschappelijke waarde ervan. Hij vroeg zich af of Hindeloopen ook te maken had met een sterrenbeeld. Dat klopte. In de gevel van de kerk van Hindeloopen die op een terp of hoogte staat vindt hij symbolen die hem op het spoor zetten. Hij kwam uit bij het sterrenbeeld Steenbok. In Israël bestaat een sterrenbeeld van de Hinde dat bij ons bekend is als Steenbok. Hij projecteerde dit sterrenbeeld op een kaart van zijn woon-en geboorteplaats Hindeloopen en omringende plaatsen. Dat matchte! Dit geheim verbindt Hindeloopen met mondiale grootheden zoals de piramides van Gizeh en Stonehenge in Engeland.
Natuurlijk zette Emiel (Wy mutte groatsk weaze op sokke briljante Hylpers!) zijn theorie in een breder perspectief, maar ik als liefhebber, weblogger o.a. over Hylpen en - nog belangrijker de Hylpers kan ik het niet nalaten het Hylper element  - in zijn lezing hier te accentueren.