dinsdag 21 april 2015

Ingetóachener, mear yn ââlde stijl.....

Hylpen blijft voor mij altijd een bron van inspiratie. Een Hylper scheepskapitein haalt vandaag de voorpagina van de Leeuwarder Courant. Hij herinnert zich de traumatische redding met zijn bemanning en schip van bootvluchtelingen - vier jaar geleden - voor de Griekse kust.
Van een heel andere categorie, maar voor de Hylpers vaak emotioneel niet minder belangrijk is het kleine nieuws- op de vierkant centimeter- over het wel-en-wee van hun stad.
Zo nu en dan ratelt bij mij de telex. Berichten met stevige teksten en krachttermen zoals: "Ut binnen skréuwend lilke baorden" borrelen op uit deze hechte kleine samenleving. Wat blijkt? In de binnenstad van Hylpen zijn recent op de muren van een tweetal belangrijke monumenten borden aangebracht. De toerist moet tot elke prijs met informatie in de watten worden gelegd. Deze borden vallen qua uitvoering in maat, kleur en vormgeving bij de een aantal Hylpers in verkeerde aarde. "Iek sis faik, wy misse mànnen sôas Michiel Bosma en Arend Blom. Jin doëden het te sissen, koamen foar jerre mèaning ût'.  Een van mijn correspondenten meldt vandaag verder: "Funksjonéel ken dot ek wol oars! By de Groatserke op un losse paol en fûûle ingetóachener, mear yn ââlde stijl" 
Bij mij rijst de vraag: "Verkeert Hylpen momenteel in een leiderschapscrisis?"