maandag 12 januari 2015

Vernissage van kunstenaar Egbert Jan Brink

Egbert Brink (r) in gesprek met mede exposant,de Sneker kunstenaar
Han Reeder.
Vernissage
Zondag was het 19 jaar geleden, dat mijn enige en twaalf jaar oudere zuster Aagje Jantje Smit (1938-1996) - veel te jong - plotseling overleed. Het is juist onbewust gekozen vandaag, dat in de kunstgalerij Forma Aktua in de binnenstad van Groningen een vernissage plaats vindt van schilderijen en tekeningen van haar oudste zoon Egbert Jan Brink (1966)

Boeken
Hij is naast begenadigd schrijver en kunstenaar, in het dagelijkse leven historicus en cartograaf. Hij schreef in 2012 een boek over de geruchtmakende Zaak Cavaljé. Hij werkte eerder mee aan aan de research van de bestseller Pauperparadijs. Schreef voor de Groene Amsterdammer en hij is bovendien een verdienstelijk Amerika deskundige.

Friesland
Egbert werd geboren in Zwolle, maar heeft daar niet heel lang van kunnen genieten. Door het frequente verhuizen van zijn ouders, kon hij nergens echt wortelen. Steeds maar weer vertrek en aankomst, vertrek en aankomst, vertrek en aankomst. Langere tijd bracht hij in Friesland door, de Provincie van het water, maar ook daar werd weer verhuisd. Uiteindelijk is hij in Zuidlaren beland. Hij woont daar nu al geruime tijd in gezegende omstandigheden. Als men aan Zuidlaren denkt, dan denkt men natuurlijk aan het bootje en aan uit varen gaan en dat is waar Egbert vaak aan denkt.

Schone kunsten
Egbert is een geboren kunstenaar, maar een van het selfmade soort, net zoiets als Rembrandt of Rafael. Nooit een academie bezocht. Wel is hij grondig opgeleid, maar dan als historicus en cartograaf, welke vakken hij aan de Groningse universiteit studeerde. Een prachtige opleiding maar niet één die automatisch tot de schone kunsten leidt. Daarvoor heeft Egbert les genomen op de ouderwetse wijze, op de wijze van Rembrandt en Rafael dus. Zijn huidige leermeester is de kunstenaar Wim Heesen, die geïnspireerd door de klassieke oudheid veel in Duitsland werkzaam is.

Begaaft
Egbert werkt als medewerker collecties bij het Drents Archief in Assen, maar moet van de avonduren en de weekends profiteren om gericht met de kunst bezig te zijn. Dit leidt op natuurlijke wijze tot een voorkeur voor snelle technieken. Als u nauwkeurig naar het werk kijkt ziet u dat het zeer snel maar ook met grote zekerheid en precisie gemaakt is. Een wonder dat die twee dingen kunnen samengaan, dat lukt alleen de bijzonder begaafden. Het zal u ook opvallen dat Egberts werken van bescheiden afmetingen zijn en ook dat heeft weer een natuurlijke oorzaak: Egbert heeft maar een heel klein atelier, een ateliertje eigenlijk.

Onverwachte dimensie
Wat zien we afgebeeld op Egberts werk? Het handelt eigenlijk allemaal over het water, over aankomst en vertrek, over schepen en havens, Egbert is typisch een marine schilder: Seemann, deine Heimat ist das Meer, dat is het gevoel, dat uit dit prachtige werk spreekt. Het gaat bij Egbert om Ruimte, heden en verleden, eeuwigheid, en loslaten. We vragen ons af, of de schepen die Egbert schildert soms drijvende doodskisten zijn, wat weer een onverwachte dimensie van dit werk opent.

Havens en Schepen
De schilderijen zijn eerder weergaven van gedachte havens en gedachte schepen dan dat het letterlijke land-, zee-, of haven-schappen zijn. Dit leidt vaak tot een versterking van het wezenlijke en dat is hier duidelijk het geval. Zoals de beroemde Piranesi, naast zijn vele tekeningen van Romeinse ruïnes ook een serie imaginaire kerkers maakte, de Carceri, die zijn beroemdste werken zijn, zo maakt Brink uit Zuidlaren imaginaire havens, havens waar Berend Botje wellicht uit vertrokken is om nooit weerom te komen.

Tot slot heimwee en verstilling
Gdansk of Genua, Noorderhaven of Zuiderzee? Schepen in rust, mistige havens en loodsen in verval doemen op in de tekeningen en schilderijen van Egbert Jan Brink. Het werk is gedaan, de mensen zijn naar huis. Een avondzon beschijnt een geteerde scheepsboeg. Vervallen glorie. Details zijn weggelaten, ze doen er niet toe. Met tekenpen, kwast, inkt en acryl zoekt Egbert intuïtief zijn weg in een wirwar van masten, touwen en kranen. Stuurloze lijnen, vlekken en strepen….de suggestie van aankomst en vertrek daar gaat het in zijn ogen om. En natuurlijk liggen achter die beweging heimwee, en verstilling op de loer.

(Ik heb voor dit blogje dankbaar geciteerd uit de openingsspeech van Hans van de Sande)


R in gesprek met de gebroeders  Peter Brink (l) en Egbert Brink(r)