donderdag 8 januari 2015

JeSuisCharlie -Spontaan en treffend in Sneek.


Sneek - Marktstraat. De in aller ijl georganiseerde bijeenkomst in het kader van  #JeSuisCharlie" verliep ingetogen en respectvol. Wij laten onze vrijheid niet afpakken" was de insteek van de meeste deelnemers aan de bijeenkomst, die begon aan het begin van de avond bij de Sneker Waterpoort. 
Sinds vroegere tijden de plaats, het symbool waar mensen van verschillende pluimage elkaar door de eeuwen heen tegenkomen en ontmoeten. Een treffende en toepasselijke metafoor!
Speciale spontane samenkomsten, met name zoals deze, op initiatief van de Sneker Jeroen van der Kallen, gesteund en omarmd door Burgemeester Apotheker van de Gemeente Sud-West Fryslân, spreken dikwijls het meest tot de verbeelding. 
Ze geven zo het echte bijzondere gevoel van betrokkenheid, dat hoort bij "van-onder-op" Ook deze!

Kijk HIER voor sfeervolle beelden van vanavond op de Facebook-pagina van Stadsfotograaf Jan Douwe Gorter.
Voor een meer gedetailleerd verslag KIJK het dagboek van Henk van der Veer, ook het verhaal van De Opregte Sneeker is de moeite waard om te delen.

De universele waarheid van Ben Ali Libi

Als geweld het antwoord is, wat is dan de vraag? Dat vroeg Youp van 't Hek zich op oudejaarsavond nog hardop af. Ik denk, dat de vraag dan is: Wie of wat is weerloos? Het onversneden antwoord daarop geeft dichter Lucebert: Alles van Waarde!
De gewelddadige gebeurtenis, bij de krant Charlie Hebdo, gisteren in Parijs, deed me direct denken aan die andere grote dichter: Willem Wilmink met zijn gedicht over Ben Ali Libi. Deze eenvoudige weerloze joodse goochelaar werd in de Tweede Wereldoorlog door de Nazi's vermoord. In Parijs vergrijpen buitengewoon meedogenloze barbaren zich aan onschuldige tekenaars. Kijk dat is nu precies de reden waarom Joost Prinsen bij het voorlezen van Wilmink's gedicht zo geëmotioneerd raakte. Hij begreep Wilmink's gedicht tot op het bot! Goochelaars, Tekenaars en andere Kunstenaars. Allen kleine luiden, die met hun humor, spot en uitvergrote dilemma's het gepeupel een spiegel voor houden.
Zij leggen de open zenuwen, de duivelse machten van de zieke valse profeten bloot. Voor zulke lui kies je gewoon zonder voorwaarden vooraf!  Een echte democratie kan daar niet zonder! Pijnlijk, dat niet iedereen daarvan doordrongen is....