zondag 4 januari 2015

Als een Spaanse trap op de Dijk

Hylpen, Badpaviljoen
Zwarte Sluier

Los van het feit, dat dit gebouw door zijn vervallen staat, is omgeven met een zwarte sluier van het aller grootste bestuurlijke schandaal van Sûd-West Fryslan, wil ik even speciaal stil staan bij de bijzonderheid van deze trap. Een trap met een buitengewoon lange historie. Al meer dan een eeuw verankerd in de Zuiderzeedijk. De oorsprong hiervan dateert voor mij persoonlijk grotendeels in de zestiger jaren van de vorige eeuw.

Grandeur

Lang daarvoor had het Badpaviljoen Hindeloopen al een status van grandeur en allure. Tot aan vandaag-de-dag, treft geen enkele Stad in de kleine Zuidwest hoek een soortgelijke vergelijking, maar dit terzijde.

Nederbeat 

Deze trap dankt zijn historie aan een verlichte periode uit de roemrijke sixties uit de vorige eeuw. Hij is voor vele locale sixty-adepten vergelijkbaar met de Walk Of Fame of met de Rode Loper van de uitreiking van de Oscars in Hollywood. Twee oorzaken liggen hieraan ten grondslag. De Belle Epoque van de Nederbeat, een naar later bleek, baanbrekende Nederlandse stroming in de Popmuziek en het begin van Radio Veronica.

Radio Veronica

Een commercieel particulier radiostation op de 192 m van de Middengolf. Uitzending vond plaats vanuit een zendschip in de Noordzee en gelardeerd met reclameboodschappen. Bekende jingle in de tijd was: 192 Goed Idee! In die tijd iets geheel nieuws en ongekend trendy, alhoewel dat woord nog niet bestond. Eigenaren van Radio Veronica verwierven het Badpaviljoen in de midden zestiger jaren. Zij renoveerden het grondig. Menig deejay van de bekende Radio Veronica's Drive In Show heeft hier aan de bar zijn cabalerootje gerookt en zijn biertje weggetikt. Ik heb hier op de veranda, het terras en op de dansvloer hele mooie meisjes gezien.

Topbands Golden Earring.

Topbands uit de roemruchte sixties-scene zoals The Golden Earrings (nu nog steeds Golden Earring) en de Q65 (troetelnaam de Kjoe) uit  de beatstad 's-Gravenhage traden hier op. Ik zie nog het beeld voor mij, dat Rinus Gerritsen, George Kooijmans en drummer Jaap Eggermont deze trap op naar binnen lopen. Hun carriere stond nog in de kinderschoenen. Alle Friese fans waren er!

Topbands Q65.

Onuitwisbaar in de ogen van velen was de entrance van Q65 frontman Wim Bieler (geboren in de Haagse Schilderswijk) en zijn bandmaat Joop Roelofs. Zijn status was destijds vergelijkbaar met die van Mick Jagger. Helaas is Wim Bieler in 2000 op veel te jonge leeftijd plotseling overleden.

Roelof Valk Jzn.

Saillant detail is dat tourmanager Roelof Valk Jzn uit Hindeloopen, kort voor de dood van Wim Bieler nog contact met hem had over een mogelijke op handen zijnde tour van zijn nieuwe band. Helaas, ook voor Roelof, die een mega-fan was, heeft dat niet zo mogen zijn.