Doorgaan naar hoofdcontent

De Hotspots van de Avantgarde in Sneek

Mijn moeder zong het vroeger vaak voor mij: "Zeg mij, wat is de sleutel, die op alle sloten past" Precies: GELD. De Sneker hotspots De Koperen Kees en Café Vellinga ontwikkelen zich gaandeweg tot plaatsen waar de avant-garde (kunstenaars, politici, schrijvers, dichters noem maar op) elkaar ontmoeten. Daar worden soms kleine stapjes gezet in de grote ambitie van het Leven en de Liefde om de Wereld te verbeteren.

Bij de Koperen Kees, Swalk, Frysk op toernee
Zondagmiddag waren er weer enkele bijzondere Storytellers actief. Bij Kees speelde Dette Glashouwer voor iedereen die nog eens in het Fries (vertaling Wieke de Haan) wilde horen hoe haar geldavontuur begon, haar voorstelling Geld en Genoeg (regie Dirk Groeneveld) in een programma van Wiebe Kaspers. "Nederlands, Engels, Duits, ik draai er mijn hand niet voor om, aldus Dette, maar om mijn voorstelling in het Fries te leren valt nog niet mee." Kijk ik ga Dette in mijn blog niet overladen met superlatieven. Daar is ze volgens mij totaal ongevoelig voor, maar zij is echt een fenomeen, een buitengewoon veelzijdige en eigenzinnige artiest. Deze vrouw behoort tot de buitencategorie van de Nederlandse theaterwereld. Saillant detail is, dat zij eveneens behoort tot de ongeveer laatste driehonderd personen, die het Hylpers nog actief spreekt. Het Frysk en het Nederlands is volgens mij de doodsteek voor het Hylpers, maar dat terzijde, vrienden.
Henk van der Veer zorgde zoals te doen gebruikelijk bij dit soort aangelegenheden voor de couleur-locale. Wiebe stelde Henk vragen over zijn werk. Henk is een echte begeesterde taalsmid, die houdt van het Leven en de Liefde!

Café Vellinga, Het Gesprek van Sneek.
In Café Vellinga bij "Het Gesprek van Sneek" kon je tussen regels door ervaren dat, ondanks oorverdovende debatten om ons heen, de mensen ongemerkt op weg gaan naar een meer en meer duurzamere samenleving. Dette Glashouwer gaf dat eerder die middag in haar voorstelling Bij Kees al aan bij haar eigengemaakte z.g. complementair geld, Zo langzamerhand dringen bij ons in Sneek ook de eerste verschijnselen van de delende samenleving door. Niet dat de vanmiddag aanwezige politici bij het Gesprek van Sneek daarmee nou voorop lopen. Echt niet! Dat zie ik de Joop Atsma's en Jacques Monasch'n echt nog lang niet doen. Dat is nog heel veel en ver-weg-politiek!
Zuidwest's Wethouder Stella van Gent zie ik het in de nabije toekomst wel doen. Zij zou in navolging van diva Dette Glashouwer, die een echte eigen munteenheid heeft: de DETTE, de STELLA kunnen introduceren.
De STELLA werkt als een ouderwets ruilmiddel, zoals geld ooit bedoeld was. Er zit geen bank tussen dus er is geen sprake van schuld en rente. Je steunt hiermee de zorg of delen van de zorg in de gemeente Sùdwest Fryslân. Misschien kan zij hiermee nog meer beleidsmatige politiek-precaire-zorgonderdelen in de gemeente veiligstellen.
Ik vond naast Peter van Egmond, webmaster van de beroemde Sneker Facebook pagina "Sneek, Sù Het Ut Weest", Wethouder Stella van Gent The Star of the (talk)Show. Een echte Prima Donna! Zij maakte een uitstekende indruk en had steeds de goede antwoorden paraat. Een vrouw met daadkracht en visie! Zoals te doen gebruikelijk sloot Henk van der Veer de bijeenkomst af met een warm en ronkend pleidooi voor het beknotten van het vrije het ondernemerschap. Hij eiste nota bene een onversneden blokkade van een nieuw Giga-wereldrestaurant aan de zuidelijke poort van de A7 van Sneek. Net alsof de huidige Sneker City Horeca armlastig, hulpbehoevend of misschien wel gehandicapt is......Noway Henk!
Het gaat er in dit geval gewoon om dat,  wat de (Sneker) ondernemer het liefste wil, namelijk vrij ondernemerschap, vrije concurrentie! The Herald of Free Enterprise. Neo Liberalisme. Amen! Nee dus!

Dette Glashouwer, zondagmiddag aan het werk Bij de Koperen Kees.
Populair

Albert Heijn Middelzeelaan Bosje Bruut en Beschamend gesloopt

Kijk vrienden, één beeld zegt meer dan duizend woorden. De Sneker vroedschap deeluitmakende van de - in alles omvattende wijsheid opererende Gemeenteraad van Sùd West Friesland - is hiervoor direkt verantwoordelijk. Zij hebben veel te weinig bestuurlijke verantwoordelijkheid  genomen en garanties gegeven over in het geding zijnde thema's zoals omgeving en verkeer. Zij geven ruim baan voor het grote geld. Er worden binnenkort ook nog vier keurige goed onderhouden en bewoonbare burgerhuizen door de sloopkogel vernietigd. Op welke feitelijke plek (uitgezonderd o.m. de achtergevel van de nieuwbouw) dit openbaar groen wordt gekompenseerd en waar de gesloopte woningen herbouwd is ook een black box en in de stukken onvindbaar. Of wordt het weer een sigaar uit eigen doos zoals destijds bij de sloop van een deel van het Rasterhof park. Jullie mogen het zeggen. Ik heb er de buik vol van....

First batch Denim

Helemaal zonder narcistische trekjes kom je er niet. Zeker niet als blogger! Gisteren ontving ik mijn absolute nouveauté op het gebied van spijkerbroeken. Ik bezit er nu één van de eerste driehonderd van the first batch ever afkomstig van Chris en Gavin van het eigenzinnige jeansmerk Ullac afkomstig uit Londen. De broeken worden per stuk gemaakt in een kleine italiaanse familie fabriek in Urbania. Er  wordt gefluisterd dat deze familie als 's wereld beste jeans in elkaar zet. Ik kan dat nu beamen en bevestigen. Het dragen van deze karakteristieke heavy, raw. 16oz selvedge en duurzame denim  geeft mij hetzelfde gevoel als mijn allereerste in 1965. Dat zegt toch wel wat.

For a Limbo Dancer

Wie wil er nu gewoon zijn?

De rentmeester aller rentmeesters Sybrand van Haersma Buma presenteerde onlangs de Gewone Nederlander tijdens de H.J. Schoo lezing. In de NRC van vandaag wijdt Lamyae Aharouay er een column aan. Ik vroeg mij af - bij het lezen van haar column - of ik eigenlijk wel een gewone Nederlander ben. Zou ik - met mijn geboorteplaats Hylpen, mijn langdurige Sneeker domicilie, mijn Friese identiteit en mijn Nederlandse paspoort - nog wel een gewone Nederlander zijn? Opgevoed zoals zovelen met het Nederlandse calvinistische credo "doe-maar-gewoon-dan-doe-je gek-genoeg" Misschien weet Lamyae het antwoord? Ik verdenk haar van een behoorlijk inzichtelijke helicopterview. Daarom stuurde ik  haar een mailtje. Eigenlijk, met de vraag hoe gewoon ik wel niet ben.
Beste Lamyae Tja.. de gewone nl-er. De vraag stellen is simpel; het antwoord....? Ik (67) geef je een subjectieve dwarsdoorsnede  van mijn bestaan door middel van circa twaalf jaar bloggen (3060) en twitteren (ongeveer 20.000 tweets) …

Een filmpje over de aanleg van een dassentunnel