Doorgaan naar hoofdcontent

De verbinding Hindeloopen, Stonehenge en de piramides van Gizeh

Groatserke mei de simbaolen oer Hindes en Steenbokken
foto Dirk van der Meer
Voor het spannende boek Het Geheim der Eersten, met als ondertitel De Terp van Naphtali, geschreven door Henriette Hemmink, deed de Hylper Emiel Amsterdam (Klaaszoon) in zijn research een opzienbarende ontdekking. Hij maakte voor dit geval een zijsprongetje. Hij is in zijn dagelijkse leven werkzaam als wetenschapper bij het Nederlands Lucht en Ruimtevaart Laboratorium. Hij hield zijn unieke verhaal donderdagavond in de Loge van de Vrijmetselaars in Sneek. Het monumentale pand aan de Looxmagracht uit 1881 met een interieur dat beroemd is in heel maçonniek Nederland was bij uitstek geschikt als decor voor deze lezing. De zaal was tot de nok toe gevuld met leden van de loge, genodigden en andere belangstellenden. Zij werden door Emiel op groots en meeslepende wijze meegenomen in de duizelingwekkende wereld van sterrenbeelden, de eeuwenoude structuren in het Friese landschap en tal van spectaculaire landschapselementen elders op de wereld.
Uit zijn theorie blijkt, dat de locaties van landschapselementen zoals terpen zijn bepaald door sterrenbeelden. Elke terp vormt een ster in een sterrenbeeld. Emiel kwam op het spoor door een publicatie over terpen in de omgeving van Leeuwarden, maar hij twijfelde over de wetenschappelijke waarde ervan. Hij vroeg zich af of Hindeloopen ook te maken had met een sterrenbeeld. Dat klopte. In de gevel van de kerk van Hindeloopen die op een terp of hoogte staat vindt hij symbolen die hem op het spoor zetten. Hij kwam uit bij het sterrenbeeld Steenbok. In Israël bestaat een sterrenbeeld van de Hinde dat bij ons bekend is als Steenbok. Hij projecteerde dit sterrenbeeld op een kaart van zijn woon-en geboorteplaats Hindeloopen en omringende plaatsen. Dat matchte! Dit geheim verbindt Hindeloopen met mondiale grootheden zoals de piramides van Gizeh en Stonehenge in Engeland.
Natuurlijk zette Emiel (Wy mutte groatsk weaze op sokke briljante Hylpers!) zijn theorie in een breder perspectief, maar ik als liefhebber, weblogger o.a. over Hylpen en - nog belangrijker de Hylpers kan ik het niet nalaten het Hylper element  - in zijn lezing hier te accentueren.

Omdat de nabespreking in deze werkplaats uit het lood geslagen werd door een sneue-stompe-snoeshaan, een (dr)enkeling in de wetenschap, geef ik ter toelichting een samenvatting van het boek door de uitgever.

Wat hebben Stonehenge in Engeland, de piramides van Gizeh in Egypte, Gamla Uppsala in Zweden en de Friese terpen gemeen? Wat is de relatie tussen het Jezusverhaal, de zwartepieten-discussie en de Noorse en Griekse mythologie? Thomas van Dam, wetenschapper, ontdekt bij toeval de ware betekenis van de symbolen op de eeuwenoude kerk van Hindeloopen. Het is het begin van een spannende en fascinerende zoektocht naar een meer dan 2.000 jaar oud geheim dat verspreid ligt over het Friese landschap. 'Het geheim der eersten' is meer dan een zoektocht naar een archeologisch geheim. Het is ook een meeslepend verhaal over macht en manipulatie binnen het huwelijk, tussen collega's en binnen de Katholieke Kerk, tot in het Vaticaan. De zoektocht laat zelfs het koningshuis niet onberoerd... Toeval bestaat niet in dit meesterlijk geschreven verhaal. De ultieme fact-thriller!


Populair

Sneek, Su het ut Weest !

Sneek, Watchers&Liefhebbers.

Zie hier hoe een stukje van Sneek in de wijk Stadsfenne aan de Middelzeelaan in één week is ongevormd tot een krater. Een plek met eens vier woningen aan de rand van een groen wijkbosje. Op deze puinhopen verrijst binnenkort een Albert Heijn XL waarschijnlijk als een Fenix uit zijn As.

De Hamvraag met als hoofdprijs een musthave: Een tweedehands wasdroger van een bekend Noord-Koreaans merk.

Waar komt de compensatie voor de sloop van dat bosje en die woningen?.

Gemeenteraad SWF. Kom der mar in!Albert Heijn Middelzeelaan Bosje Bruut en Beschamend gesloopt

Kijk vrienden, één beeld zegt meer dan duizend woorden. De Sneker vroedschap deeluitmakende van de - in alles omvattende wijsheid opererende Gemeenteraad van Sùd West Friesland - is hiervoor direkt verantwoordelijk. Zij hebben veel te weinig bestuurlijke verantwoordelijkheid  genomen en garanties gegeven over in het geding zijnde thema's zoals omgeving en verkeer. Zij geven ruim baan voor het grote geld. Er worden binnenkort ook nog vier keurige goed onderhouden en bewoonbare burgerhuizen door de sloopkogel vernietigd. Op welke feitelijke plek (uitgezonderd o.m. de achtergevel van de nieuwbouw) dit openbaar groen wordt gekompenseerd en waar de gesloopte woningen worden herbouwd is ook een black box, In de stukken onvindbaar. Of wordt het weer een sigaar uit eigen doos zoals destijds bij de sloop van een deel van het Rasterhof park. Jullie mogen het zeggen. Ik heb er de buik vol van....

Voetbalfeestje op Herfstavond

Een filmpje over de aanleg van een dassentunnel