Doorgaan naar hoofdcontent

Als een Spaanse trap op de Dijk

Hylpen, Badpaviljoen
Zwarte Sluier

Los van het feit, dat dit gebouw door zijn vervallen staat, is omgeven met een zwarte sluier van het aller grootste bestuurlijke schandaal van Sûd-West Fryslan, wil ik even speciaal stil staan bij de bijzonderheid van deze trap. Een trap met een buitengewoon lange historie. Al meer dan een eeuw verankerd in de Zuiderzeedijk. De oorsprong hiervan dateert voor mij persoonlijk grotendeels in de zestiger jaren van de vorige eeuw.

Grandeur

Lang daarvoor had het Badpaviljoen Hindeloopen al een status van grandeur en allure. Tot aan vandaag-de-dag, treft geen enkele Stad in de kleine Zuidwest hoek een soortgelijke vergelijking, maar dit terzijde.

Nederbeat 

Deze trap dankt zijn historie aan een verlichte periode uit de roemrijke sixties uit de vorige eeuw. Hij is voor vele locale sixty-adepten vergelijkbaar met de Walk Of Fame of met de Rode Loper van de uitreiking van de Oscars in Hollywood. Twee oorzaken liggen hieraan ten grondslag. De Belle Epoque van de Nederbeat, een naar later bleek, baanbrekende Nederlandse stroming in de Popmuziek en het begin van Radio Veronica.

Radio Veronica

Een commercieel particulier radiostation op de 192 m van de Middengolf. Uitzending vond plaats vanuit een zendschip in de Noordzee en gelardeerd met reclameboodschappen. Bekende jingle in de tijd was: 192 Goed Idee! In die tijd iets geheel nieuws en ongekend trendy, alhoewel dat woord nog niet bestond. Eigenaren van Radio Veronica verwierven het Badpaviljoen in de midden zestiger jaren. Zij renoveerden het grondig. Menig deejay van de bekende Radio Veronica's Drive In Show heeft hier aan de bar zijn cabalerootje gerookt en zijn biertje weggetikt. Ik heb hier op de veranda, het terras en op de dansvloer hele mooie meisjes gezien.

Topbands Golden Earring.

Topbands uit de roemruchte sixties-scene zoals The Golden Earrings (nu nog steeds Golden Earring) en de Q65 (troetelnaam de Kjoe) uit  de beatstad 's-Gravenhage traden hier op. Ik zie nog het beeld voor mij, dat Rinus Gerritsen, George Kooijmans en drummer Jaap Eggermont deze trap op naar binnen lopen. Hun carriere stond nog in de kinderschoenen. Alle Friese fans waren er!

Topbands Q65.

Onuitwisbaar in de ogen van velen was de entrance van Q65 frontman Wim Bieler (geboren in de Haagse Schilderswijk) en zijn bandmaat Joop Roelofs. Zijn status was destijds vergelijkbaar met die van Mick Jagger. Helaas is Wim Bieler in 2000 op veel te jonge leeftijd plotseling overleden.

Roelof Valk Jzn.

Saillant detail is dat tourmanager Roelof Valk Jzn uit Hindeloopen, kort voor de dood van Wim Bieler nog contact met hem had over een mogelijke op handen zijnde tour van zijn nieuwe band. Helaas, ook voor Roelof, die een mega-fan was, heeft dat niet zo mogen zijn. 


Populair

Albert Heijn Middelzeelaan Bosje Bruut en Beschamend gesloopt

Kijk vrienden, één beeld zegt meer dan duizend woorden. De Sneker vroedschap deeluitmakende van de - in alles omvattende wijsheid opererende Gemeenteraad van Sùd West Friesland - is hiervoor direkt verantwoordelijk. Zij hebben veel te weinig bestuurlijke verantwoordelijkheid  genomen en garanties gegeven over in het geding zijnde thema's zoals omgeving en verkeer. Zij geven ruim baan voor het grote geld. Er worden binnenkort ook nog vier keurige goed onderhouden en bewoonbare burgerhuizen door de sloopkogel vernietigd. Op welke feitelijke plek (uitgezonderd o.m. de achtergevel van de nieuwbouw) dit openbaar groen wordt gekompenseerd en waar de gesloopte woningen worden herbouwd is ook een black box, In de stukken onvindbaar. Of wordt het weer een sigaar uit eigen doos zoals destijds bij de sloop van een deel van het Rasterhof park. Jullie mogen het zeggen. Ik heb er de buik vol van....

For a Limbo Dancer

Wie wil er nu gewoon zijn?

De rentmeester aller rentmeesters Sybrand van Haersma Buma presenteerde onlangs de Gewone Nederlander tijdens de H.J. Schoo lezing. In de NRC van vandaag wijdt Lamyae Aharouay er een column aan. Ik vroeg mij af - bij het lezen van haar column - of ik eigenlijk wel een gewone Nederlander ben. Zou ik - met mijn geboorteplaats Hylpen, mijn langdurige Sneeker domicilie, mijn Friese identiteit en mijn Nederlandse paspoort - nog wel een gewone Nederlander zijn? Opgevoed zoals zovelen met het Nederlandse calvinistische credo "doe-maar-gewoon-dan-doe-je gek-genoeg" Misschien weet Lamyae het antwoord? Ik verdenk haar van een behoorlijk inzichtelijke helicopterview. Daarom stuurde ik  haar een mailtje. Eigenlijk, met de vraag hoe gewoon ik wel niet ben.
Beste Lamyae Tja.. de gewone nl-er. De vraag stellen is simpel; het antwoord....? Ik (67) geef je een subjectieve dwarsdoorsnede  van mijn bestaan door middel van circa twaalf jaar bloggen (3060) en twitteren (ongeveer 20.000 tweets) …

First batch Denim

Helemaal zonder narcistische trekjes kom je er niet. Zeker niet als blogger! Gisteren ontving ik mijn absolute nouveauté op het gebied van spijkerbroeken. Ik bezit er nu één van de eerste driehonderd van the first batch ever afkomstig van Chris en Gavin van het eigenzinnige jeansmerk Ullac afkomstig uit Londen. De broeken worden per stuk gemaakt in een kleine italiaanse familie fabriek in Urbania. Er  wordt gefluisterd dat deze familie als 's wereld beste jeans in elkaar zet. Ik kan dat nu beamen en bevestigen. Het dragen van deze karakteristieke heavy, raw. 16oz selvedge en duurzame denim  geeft mij hetzelfde gevoel als mijn allereerste in 1965. Dat zegt toch wel wat.

Een filmpje over de aanleg van een dassentunnel