dinsdag 26 augustus 2014

Canterbury met een beschermingsfactor 2

Wiebrand de Boer is afgestudeerd als journalist, maar in het dagelijkse leven werkzaam als informant bij de Belastingdienst. Hij is vandaag voor de tweede maal mijn gastblogger. 


Canterbury

Voor het eerst sinds jaren ben ik weer eens op vakantie geweest. Studieperikelen stonden het lange tijd in de weg. Het idee was niet al te moeilijk. We gaan met een aantal vrienden een busje huren en een tijdje in het zuiden van Engeland vertoeven.  Na enig overleg kwamen we tot de conclusie dat er ook een cultureel onderdeel in het programma moest.
We moesten alleen nog even bedenken in welke plaats we cultuur historisch verantwoord bezig zouden gaan, voor we door konden rijden naar een kustplaats als Eastbourne of Brighton. Al snel kwam Canterbury naar voren. De plaats is bekend vanwege de beroemdste kathedraal van Engeland. Deze is meer dan 1500 jaar geleden opgericht en er schijnen door de loop van de tijd allemaal bekende lui vermoord te zijn. Ook de moderne Engelse literatuur vindt zijn origine in het stadje Canterbury. Cultuur historisch verantwoord genoeg zou ik zeggen.
En zo gingen we in ons prachtige Ford Transit huurbusje richting Duinkerke, om vanuit daar met de boot richting Dover te varen. Nog een half uurtje verder en we waren in Canterbury. We lieten er geen gras over groeien en zijn meteen de volgende dag richting de kathedraal gelopen. Direct na het toegangspoortje doemde de enorme kathedraal op. Er omheen allemaal bijgebouwen en muren die de kathedraal afsluiten van de rest van Canterbury. Het lijkt daardoor een dorpje op zich. Al met al een indrukwekkend gezicht.
Nadat we allemaal een kaartje hadden, zijn we de kathedraal binnengelopen. Ook daar maakte de immense omvang van het geheel weer indruk. Maar er begon me langzaam iets te dagen. Het kwam me ook allemaal wel erg bekend voor. Was ik hier eerder geweest dan? En ineens ging er een lichtje branden.
In de vierde klas van de HAVO was ik met school een week naar Londen geweest. Onderweg naar Londen was de bus nog ergens afgeslagen en hadden we een kathedraal bekeken. De kathedraal van Canterbury dus. Van alle cultureel historische plaatsen in Engeland, hadden we nu net die ene uitgezocht die ik blijkbaar al eens eerder had gezien. Wordt meteen afgestraft zo’n cultureel initiatief. Het pintje na de tijd was wel lekker.