zaterdag 2 augustus 2014

Man overboord tijdens eerste IFKS race 2014 te Hindeloopen

pic by Anton Schuurman
Vanmiddag een prachtige IFKS-Skûtsje race in de A klasse op het IJsselmeer gezien. De wedstrijd werd zeer terecht op basis van dreigende weersomstandigheden ingekort. Het wedstrijdverslag kun je hier lezen. Een curieus moment tijdens de wedstrijd hoorde ik op de Westerdijk, Speaker Wilt Kelderhuis meldde, dat er tijdens de race iemand van het Koudumer Skûtsje Grytsje Obes overboord was geslagen. De regel is dat het betreffende Skûtsje zijn drenkeling zelf weer aan boord moet nemen.
Dat wordt een fractie later helemaal hilarisch als blijkt uit de woorden van de speaker, dat het de schipper van het bewuste Skûtsje betreft. Het publiek op de dijk rees bij het horen van deze mededeling massaal omhoog om dit ongelukkige moment met eigen ogen te aanschouwen. "Het mut 'n Kóoldummer ek op 'n Skip" hoorde ik in het publiek achter mij, in het onversneden en onvervalst Hylpers. 
Ik heb dit verhaal na afloop nog even gecheckt. Van een betrouwbare ooggetuige hoorde ik later, ter plaatse op de Havenkade, dat de identiteit van de drenkeling niet de Koudumer schipper Romke de Jong was.
Het betrof één van zijn bemanningsleden. Hij was getroffen door een onverwachte klap van de giek en raakte zodoende overboord. De man maakte een licht aangeslagen indruk. Hij werd snel gered door de bemanning van een rubberboot, die staande bij was en die ervoor zorgden dat de drenkeling dadelijk weer aan boord van de Grytsje Obes werd gehesen. Ondanks deze ongelukkige omstandigheid heeft hij de race aan boord van zijn Skûtsje (met GO in het zeil) onverschrokken voortgezet. Koudumer Bjeantsjes moet je op het IJsselmeer niet onderschatten, vrienden......
IFKS Skûtsjes in de Hylper Haiven

Startschip Zeilvereniging Workum

Na afloop nemen de bemanningen van de Skûtsjes nog ééntje op de buitengewoon geslaagde eerste IFKS Skûtsjerace 2014 in Hindeloopen (Hylpen)