zondag 4 mei 2014

4 mei Dodenherdenking Sneek, Nabij Martini Kerk

Tijdens de kranslegging in de Gemeente Sud West Fryslân werd door de gemeentelijke vertegenwoordigers in alle dorpen en steden dezelfde tekst voorgelezen. Op zich inhoudelijk een passende tekst voor het heden en de toekomst. Maar ik miste de "couleur locale".
De aard van de gebeurtenissen en de belevenissen van inwoners tijdens de WOII in de gemeente SWF dorpen en steden zijn ondanks de beperkte geografische schaal soms volstrekt verschillend van elkaar. De geschiedenis van de oorlogsjaren van bijvoorbeeld de steden Sneek en Hindeloopen laten zich -in vele opzichten- niet met elkaar vergelijken. De Hylpers werden veelal geconfronteerd met neergehaalde vliegtuigen in het IJsselmeer en in Sneek werd nagenoeg het Joodse leven vernietigd.
Denk ook maar eens aan die dramatische gebeurtenis in Blauwhuis. Juist nu, na de bestuurlijke schaalvergroting is het van bijzonder belang dat onze bestuurders de accenten van die plaatselijke gebeurtenissen en de inspanningen van de bevolking tijdens die verschrikkelijke periode, scherp in beeld te houden. Om te getuigen in de 21e eeuw. Dat blijft nodig. Vrijheid is geen water uit de kraan!Sneek - Kranslegging en bloemlegging bij het Canadezen monument in Sneek.