zondag 16 maart 2014

De Voor/Tegen's van Gert Koolmoes over Sport, Politiek en Levenslessen

Dit is de tweede aflevering van een nieuwe zondagse rubriek op dit weblog. Deze rubriek genaamd: Voor en Tegen zit heel simpel in elkaar. Mensen schetsen in vijf minuten hun zelfportret. Dit doen ze door eerst op te sommen waar ze van houden én daarna waar ze een hekel aan hebben.
Vandaag de voor/tegen bijdrage van Gert Koolmoes. Gert Koolmoes is bij velen bekend van de voetballerij in Sneek e.o.. Hij heeft nu zijn sportieve bezigheden verlegd naar het boksen. Hij geeft o.a. ook boks-les in Sneek.  Bovendien is hij vaak een aangename reisgenoot in de Arriva trein op het traject tussen Sneek en Leeuwarden.
Gert Koolmoes koos voor een momentopname van vijf punten voor/tegen. Hij stelde zich de vraag:"Waar dacht ik aan bij de woorden voor en tegen op een zaterdagmorgen"? Het is uiteindelijk een melange geworden van de begrippen sport, politiek en levenslessen. Hij somt eerst deze mix even voor jullie op en gaat er daarna wat dieper op in....
Voor
Quality time
Onthaasting
Sierd de Vos
Gebruik maken van stemrecht
Meer sport op scholen
Tegen
Wilders/pvv
24 uur mobiele telefoon/internet/social media
Keepers met lange broeken
Sluiting bibliotheken
Overdreven voetbalrivaliteit

Voor:
-Quality time: belangrijk in het leven, kan van alles zijn: een wandeling in het park met vriendin en dochter, een lekkere bokstraining, pannenkoeken eten, een mooi gesprek op het werk, uitwaaien op Terschelling. Daar doe je het voor.
-Onthaasting: de hedendaagse maatschappij is een en al drukte en hectiek. Er wordt steeds meer van de mensen verwacht in steeds minder tijd. Hoog tijd om een pas op de plaats te maken en meer op punt 1 te letten.
-Sierd de Vos, oftewel 'El Sierd’ . Met afstand de beste voetbalcommentator van dit moment. Dankzij Sierd weet iedere kijker in welk restaurant je de lekkerste paella van Valencia kan eten of wie de nieuwste verovering van Cristiano Ronaldo is. Favoriete uitspraak na een goal: koekoek. Sierd introduceert Atletico- Real kijk video
-Gebruik maken van stemrecht. Belangrijk, hier hebben onze voorvaderen voor gestreden. Verdiep je in de standpunten van politieke partijen en ga stemmen.
-Meer sport op scholen. Een verdwaald uurtje gym op de basisschool is te weinig. Laat kinderen zoveel mogelijk sporten en zorg voor goede faciliteiten. Sport zorgt voor een juiste balans in lichaam en geest.
Tegen
-Wilders/PVV: toelichting blanco, ieder woord over deze club is er een teveel
-Veelvuldig gebruik mobiele telefoons: het is een prachtige uitvinding, maar de mobiele telefoon is soms erg storend. In de trein, in restaurants, in de pauzeruimte op het werk, overal zie ik mensen op een schermpje turen. Laat hem eens een dag thuis, wie durft de uitdaging aan?
-Keepers met lange broeken: Het oogt niet, qua uitstraling sta je eigenlijk al 1-0 achter. Niet doen dus. Voorbeelden: Google maar eens op Kiraly, keepte jarenlang bij Hertha BSC. Naar verluid deed zijn keepersbroek ook dienst als pyjama.
-Sluiting bibliotheken: steeds meer lokale bibliotheken worden met sluiting bedreigd. Jammer, de bieb is een ideaal platform voor kunst, cultuur, literatuur, lezingen, discussies, en zou een prominente plaats moeten innemen bij de bestuursklasse.
-Overdreven voetbalrivaliteit: Je kent het wel, mensen die omrijden als ze naar Amsterdam of Rotterdam moeten omdat ze voor Feyenoord of Ajax zijn. Of die het woord Heerenveen niet noemen maar spreken over DKV (dertig kilometer verderop). Andersom zijn er Heerenveen supporters die zich ziek melden als hun cluppie in Leeuwarden verloren heeft. Kom op, waar maak je je zo druk om. Geniet van het spelletje en de mooie momenten die het voetbal biedt. Support is prachtig, maar relativeer het ook.