zondag 23 februari 2014

Voor en Tegen. Een zelfportret van Jildert de Boer

Dit is de eerste aflevering van een nieuwe zondagse rubriek op dit weblog. Deze rubriek genaamd: Voor en Tegen zit heel simpel in elkaar. Mensen schetsen in vijf minuten hun zelfportret. Dit doen ze door eerst op te sommen waar ze van houden én daarna waar ze een hekel aan hebben

Dit is Jildert de Boer uit Leeuwarden. Hij bijt de spits af

Voor, het goede
Waar ik van houd zijn mensen waar je op kunt bouwen. Mensen die hun woord houden (in de persoonlijke relatie maar ook in de politiek). Ik houd ook van oprecht zijn, je niet meer voor doen dan je bent, komen zoals je bent. Ik houd van een wereld die kansen biedt en niet een wereld waarin de één de ander dwars zit of de gek aansteekt. Een wereld waarin de mens kan worden zoals hij of zij bedoeld is. Ik houd van mensen met een stuk gezonde durf, die hun ideeën uitwerken en proberen op hun manier iets goeds en leuks van en voor de wereld te maken. Waar ik blij van word en van houd is dat er een kerk en een geloof in het hiernamaals bestaat. De wereld is mooi, biedt vele mogelijkheden, maar de mens leeft dit leven zeker niet zonder zin. Zingeving vind ik dan ook heel belangrijk in het leven. Vandaar dan ook mijn studie theologie aan de universiteit van Utrecht. Graag zou ik zo'n zingever of voorganger willen zijn die de mensen aan het denken zet over hun dagelijkse bestaan. Ik houd er dan ook van om met zingeving bezig te zijn, vooral vanuit het oogpunt van de Bijbel. Verhalen uit die Bijbel, daar kun je eigenlijk niet zonder omdat ze (denk ik) de blik op je eigen leven en de wereld om je heen verbreden.

Tegen, het kwade
Waar ik niet van houd zijn mensen die je niet kunt vertrouwen, die je op willen keren en je (geestelijk en maatschappelijk) tegen willen houden in je  voortgang. Er zijn mensen die je niet willen helpen, die je dwars willen zitten en ga zo maar door.
Natuurlijk heb ik net als iedereen een hekel aan tegenslag, ziekte en moeilijkheden.
Het ergste vind ik mensen die niet kunnen luisteren en die je geen gelegenheid geven om je pleidooi uiteen te zetten. Waar ik ook niet van houd zijn mensen die alleen maar aan het geld denken. Geld is gemakkelijk, maar maakt niet gelukkig. Het ergste vind ik wel mensen die geen zelfreflectie hebben, mensen die nooit eens in de spiegel kijken en tegen zich zelf zeggen: Wie ben ik nu in wezen, wat wil en wat kan ik voor de ander betekenen? Wat zijn mijn talenten en wat ga ik er in de wereld mee doen? Wat betekent dit leven voor mij? Ik wil het laten bij het volgende: "Het is beter een kaars aan te steken dan de duisternis te vervloeken." (Chinees spreekwoord)