vrijdag 24 januari 2014

Hamlet. Wie het kleine niet deert......

Wie het kleine niet deert is het grote niet weert was het spreekwoord dat vandaag bij mij op kwam toen ik vorige week min of meer verzuimde een blogje te schrijven over de voorstelling Hamlet. Dat zou een regelrechte misser zijn geweest.
Regisseur Hilde Mulder van Meeuw Jeugdtheaterschool te Leeuwarden speelde vorige week woensdag in het Theater Sneek deze voorstelling met een tiental jeugdige acteurs/actrices.
Inmiddels heeft o.a. Elske Schotanus in de Moanne mij het gras voor de voeten weggemaaid. Ze schrijft een mooie recensie in het Fries. Inderdaad het was een prachtige voorstelling. De verpakte kritiek op de bezuinigingen op de kunst door de regering,  getuigde van jeugdige branie. Lef a go go!
De straattaal en het gebruik de hedendaagse gadgets pasten zoals de zonnebloemen bij Van Gogh. De beats tijdens de changementen hielden mij van begin tot einde bij de les en op het puntje van mijn stoel genageld. De klassieke muziek fragmenten pasten naadloos in de sfeer van wat er op het podium gebeurde. De Doris Day song "Once I had a secret Love" die tot halverwege -door de vader van Hamlet -prominent werd geplaybackt, waarnaar hij achteloos de microfoon-standaard weg geduwde en overging tot party-time, vond ik qua scene een buitengewoon stoere vondst.
Wat ik tijdens een theater bezoek graag wil, gebeurde. Ik gleed met boter en suiker in de voorstelling en werd volledig ingepakt, een strik erom. Signed, sealed an dilivered. Oh ja. ondanks de vele doden aan het einde van de voorstelling, ging mijn mededogen, met overtuiging uit naar Hamlet.