Doorgaan naar hoofdcontent

Man overboord tijdens eerste IFKS race 2014 te Hindeloopen

pic by Anton Schuurman
Vanmiddag een prachtige IFKS-Skûtsje race in de A klasse op het IJsselmeer gezien. De wedstrijd werd zeer terecht op basis van dreigende weersomstandigheden ingekort. Het wedstrijdverslag kun je hier lezen. Een curieus moment tijdens de wedstrijd hoorde ik op de Westerdijk, Speaker Wilt Kelderhuis meldde, dat er tijdens de race iemand van het Koudumer Skûtsje Grytsje Obes overboord was geslagen. De regel is dat het betreffende Skûtsje zijn drenkeling zelf weer aan boord moet nemen.
Dat wordt een fractie later helemaal hilarisch als blijkt uit de woorden van de speaker, dat het de schipper van het bewuste Skûtsje betreft. Het publiek op de dijk rees bij het horen van deze mededeling massaal omhoog om dit ongelukkige moment met eigen ogen te aanschouwen. "Het mut 'n Kóoldummer ek op 'n Skip" hoorde ik in het publiek achter mij, in het onversneden en onvervalst Hylpers. 
Ik heb dit verhaal na afloop nog even gecheckt. Van een betrouwbare ooggetuige hoorde ik later, ter plaatse op de Havenkade, dat de identiteit van de drenkeling niet de Koudumer schipper Romke de Jong was.
Het betrof één van zijn bemanningsleden. Hij was getroffen door een onverwachte klap van de giek en raakte zodoende overboord. De man maakte een licht aangeslagen indruk. Hij werd snel gered door de bemanning van een rubberboot, die staande bij was en die ervoor zorgden dat de drenkeling dadelijk weer aan boord van de Grytsje Obes werd gehesen. Ondanks deze ongelukkige omstandigheid heeft hij de race aan boord van zijn Skûtsje (met GO in het zeil) onverschrokken voortgezet. Koudumer Bjeantsjes moet je op het IJsselmeer niet onderschatten, vrienden......
IFKS Skûtsjes in de Hylper Haiven

Startschip Zeilvereniging Workum

Na afloop nemen de bemanningen van de Skûtsjes nog ééntje op de buitengewoon geslaagde eerste IFKS Skûtsjerace 2014 in Hindeloopen (Hylpen)

Populair

Albert Heijn Middelzeelaan Bosje Bruut en Beschamend gesloopt

Kijk vrienden, één beeld zegt meer dan duizend woorden. De Sneker vroedschap deeluitmakende van de - in alles omvattende wijsheid opererende Gemeenteraad van Sùd West Friesland - is hiervoor direkt verantwoordelijk. Zij hebben veel te weinig bestuurlijke verantwoordelijkheid  genomen en garanties gegeven over in het geding zijnde thema's zoals omgeving en verkeer. Zij geven ruim baan voor het grote geld. Er worden binnenkort ook nog vier keurige goed onderhouden en bewoonbare burgerhuizen door de sloopkogel vernietigd. Op welke feitelijke plek (uitgezonderd o.m. de achtergevel van de nieuwbouw) dit openbaar groen wordt gekompenseerd en waar de gesloopte woningen herbouwd is ook een black box en in de stukken onvindbaar. Of wordt het weer een sigaar uit eigen doos zoals destijds bij de sloop van een deel van het Rasterhof park. Jullie mogen het zeggen. Ik heb er de buik vol van....

For a Limbo Dancer

Wie wil er nu gewoon zijn?

De rentmeester aller rentmeesters Sybrand van Haersma Buma presenteerde onlangs de Gewone Nederlander tijdens de H.J. Schoo lezing. In de NRC van vandaag wijdt Lamyae Aharouay er een column aan. Ik vroeg mij af - bij het lezen van haar column - of ik eigenlijk wel een gewone Nederlander ben. Zou ik - met mijn geboorteplaats Hylpen, mijn langdurige Sneeker domicilie, mijn Friese identiteit en mijn Nederlandse paspoort - nog wel een gewone Nederlander zijn? Opgevoed zoals zovelen met het Nederlandse calvinistische credo "doe-maar-gewoon-dan-doe-je gek-genoeg" Misschien weet Lamyae het antwoord? Ik verdenk haar van een behoorlijk inzichtelijke helicopterview. Daarom stuurde ik  haar een mailtje. Eigenlijk, met de vraag hoe gewoon ik wel niet ben.
Beste Lamyae Tja.. de gewone nl-er. De vraag stellen is simpel; het antwoord....? Ik (67) geef je een subjectieve dwarsdoorsnede  van mijn bestaan door middel van circa twaalf jaar bloggen (3060) en twitteren (ongeveer 20.000 tweets) …

First batch Denim

Helemaal zonder narcistische trekjes kom je er niet. Zeker niet als blogger! Gisteren ontving ik mijn absolute nouveauté op het gebied van spijkerbroeken. Ik bezit er nu één van de eerste driehonderd van the first batch ever afkomstig van Chris en Gavin van het eigenzinnige jeansmerk Ullac afkomstig uit Londen. De broeken worden per stuk gemaakt in een kleine italiaanse familie fabriek in Urbania. Er  wordt gefluisterd dat deze familie als 's wereld beste jeans in elkaar zet. Ik kan dat nu beamen en bevestigen. Het dragen van deze karakteristieke heavy, raw. 16oz selvedge en duurzame denim  geeft mij hetzelfde gevoel als mijn allereerste in 1965. Dat zegt toch wel wat.

Een filmpje over de aanleg van een dassentunnel