Doorgaan naar hoofdcontent

Geldverspilling in Topsector Jachtindustrie

Kaich voor Starteiland Sneekermeer
De Jachtbouw Industrie blaast een wrakkenprobleem op tot grote hoogte. Ik krijg tranen in de ogen van hun fel gekleurde retoriek.
In Nederland liggen volgens hun globale schatting zo'n 25.000 boten slooprijp in havens of vaarroutes. Deze vaartuigen zijn niet meer verkoopbaar. Deze “oude rommel” verstopt de handelsketen, belast de watersport infrastructuur en schaadt het imago van de watersport maar bovenal het milieu in en om het water.
Het lijkt alsof deze industrie, die de rijken der aarde van varende schoendozen met een punt voorziet, ook nog eens over de rug van de gemeenschap en belastingbetaler geld wil verdienen aan een vermeend wrakkenprobleem. Zij gaan dit te lijf met peperdure, onbetaalbare onderzoeken en met goud belegen uitvoeringsplannen. Natuurlijk moet je het probleem eerst vaststellen en kaderen. Binnen onze brede bestaande watersportkringen en in nauwe samenwerking met waterbeheerders is het probleem eenvoudig vast te stellen. Oplossingsrichtingen dienen zich dan vanzelf aan. Dure bureaus inschakelen is echt tijd- en geldverspilling. Een van de water rijkste Gemeente van Nederland, de Gemeente SudWest Fryslan ontkent zelfs dat er binnen haar grenzen een wrakkenprobleem is! Ik pleit voor veel betere, goedkopere en meer Topsector-waardige benadering.  
Het wrakkenprobleem dient door de watersportsector zelf te worden opgelost. Zij hebben er in het verleden ook het meeste aan verdient. Van afwenteling op de maatschappij kan geen sprake zijn. De keten van watersportbedrijven dient een duurzame oplossing te zoeken, de wrakken te verzamelen en voor zover dat mogelijk is te restaureren. Een prachtige en langdurige restauratie klus, die perfect geschikt is voor uitvoering door stagiaires. Een langdurige garantie voor stageplekken voor de verbetering van de beroepsopleiding.
De vaartuigen kunnen daarna worden hergebruikt door minder draagkrachtigen in de samenleving. Zij zijn met hun budgettaire mogelijkheden echt geen "verstoppers van de handelsketen" 
Een kans voor open doel dus, en een prachtige vorm van maatschappelijk ondernemen voor de Nederlandse Jachtbouw Industrie. Imagoverbetering pur-sang! Er zijn in  ons land tal van samenwerkings-en uitbestedingsvormen met andere (maatschappelijke)organisaties mogelijk. Ga die denkbare mogelijkheden maar eens met elkaar op een rijtje zetten. Werk aan de winkel Jachtbouw Industrie en aan de slag met Minister Henk Kamp!
Populair

Albert Heijn Middelzeelaan Bosje Bruut en Beschamend gesloopt

Kijk vrienden, één beeld zegt meer dan duizend woorden. De Sneker vroedschap deeluitmakende van de - in alles omvattende wijsheid opererende Gemeenteraad van Sùd West Friesland - is hiervoor direkt verantwoordelijk. Zij hebben veel te weinig bestuurlijke verantwoordelijkheid  genomen en garanties gegeven over in het geding zijnde thema's zoals omgeving en verkeer. Zij geven ruim baan voor het grote geld. Er worden binnenkort ook nog vier keurige goed onderhouden en bewoonbare burgerhuizen door de sloopkogel vernietigd. Op welke feitelijke plek (uitgezonderd o.m. de achtergevel van de nieuwbouw) dit openbaar groen wordt gekompenseerd en waar de gesloopte woningen herbouwd is ook een black box en in de stukken onvindbaar. Of wordt het weer een sigaar uit eigen doos zoals destijds bij de sloop van een deel van het Rasterhof park. Jullie mogen het zeggen. Ik heb er de buik vol van....

First batch Denim

Helemaal zonder narcistische trekjes kom je er niet. Zeker niet als blogger! Gisteren ontving ik mijn absolute nouveauté op het gebied van spijkerbroeken. Ik bezit er nu één van de eerste driehonderd van the first batch ever afkomstig van Chris en Gavin van het eigenzinnige jeansmerk Ullac afkomstig uit Londen. De broeken worden per stuk gemaakt in een kleine italiaanse familie fabriek in Urbania. Er  wordt gefluisterd dat deze familie als 's wereld beste jeans in elkaar zet. Ik kan dat nu beamen en bevestigen. Het dragen van deze karakteristieke heavy, raw. 16oz selvedge en duurzame denim  geeft mij hetzelfde gevoel als mijn allereerste in 1965. Dat zegt toch wel wat.

For a Limbo Dancer

Wie wil er nu gewoon zijn?

De rentmeester aller rentmeesters Sybrand van Haersma Buma presenteerde onlangs de Gewone Nederlander tijdens de H.J. Schoo lezing. In de NRC van vandaag wijdt Lamyae Aharouay er een column aan. Ik vroeg mij af - bij het lezen van haar column - of ik eigenlijk wel een gewone Nederlander ben. Zou ik - met mijn geboorteplaats Hylpen, mijn langdurige Sneeker domicilie, mijn Friese identiteit en mijn Nederlandse paspoort - nog wel een gewone Nederlander zijn? Opgevoed zoals zovelen met het Nederlandse calvinistische credo "doe-maar-gewoon-dan-doe-je gek-genoeg" Misschien weet Lamyae het antwoord? Ik verdenk haar van een behoorlijk inzichtelijke helicopterview. Daarom stuurde ik  haar een mailtje. Eigenlijk, met de vraag hoe gewoon ik wel niet ben.
Beste Lamyae Tja.. de gewone nl-er. De vraag stellen is simpel; het antwoord....? Ik (67) geef je een subjectieve dwarsdoorsnede  van mijn bestaan door middel van circa twaalf jaar bloggen (3060) en twitteren (ongeveer 20.000 tweets) …

Een filmpje over de aanleg van een dassentunnel