Doorgaan naar hoofdcontent

De Voor/Tegen van Jos Kroon.

Dit is alweer de derde aflevering op dit weblog van de nieuwe rubriek voor/tegen.
Deze zondagse rubriek zit heel simpel in elkaar.
Mensen schetsen in vijf minuten hun zelfportret.
Dit doen ze door eerst op te sommen waar ze van houden én daarna waar ze een hekel aan hebben.
Vandaag de voor/tegen van Jos Kroon.
Jos Kroon is een buitengewoon veelzijdige Sneker.
Hij staat hier bekend als blogger, alias Sijbe Karspel en is begenadigd zanger van het gemende koor Lui Ut Sneek.
Als Prins Jos de Eerste hangt hij sinds AD 2010 prominent in de Prinsengalerij van carnavals-vereniging "De Oeletoeters."
Kortom een man met een mening en een missie....


Dit fien ik mooi:

 • Respect
 • Humor
 • Leven en laten leven
 • Oprechhied en eerlijkhied
 • Lokale middenstaan
 • Dweilorkesten die alles uute kop speule.
Hier hef ik un hekel aan:

 • Zeikerds
 • Regen
 • Makelaars en  fersekeringsmantsjes m/f
 • Dweilorkesten diet alles fan bladmusiek speule
 • Landelijke winkelketens
 • Drammerij over de Friese taal

Ik fien dat de basis altieten respekt weze mut: respekt foor un ander sien mening, ok al slaat die soms nerges op, respekt foor un ander sien geloof en selfs respekt foor un ander sien rijstijl, al hef ik met dat laatste self ok wel es moeite, mut ik toegeve.
Ferder hou ik fan alle soorten fan humor, fan superflauw tot superhard. Ik fien dat  je in prinsiepe over alles een grap make kanne magge. Dur bliëft altieten un kategorie meensen diet fiene dat je anderen niet kwetse magge, mar in de humor mag wat mij an gaat alles. En at je dur niet om lache wille of kanne, nou, dan lache je toch niet. Ik lach alle dagen wel un paar keer, al weet ik soms self niet altieten wêrom.
Ik probeer altieten iederien sien eigen leven te late leven, al is suks andersom helaas niet altieten su. Je hewwe altieten un kategorie meensen, diet denke te weten, hoe at un ander leve mut. Ik ben niet su fan ut wiezende fingerke. Iederiën mut mar lekker doën wat hij/sij self wil, al mut je andere meensen dur niet met lastig falle.
Oprechthied en eerlukhied probeer ik altieten na te streven, hef ik probeerd op mien kienders over te dragen. At je niet eerlijk benne, mutte je ok feul te feul onthouwe. Gewoan rechtuut deur ut leven, ok al lukt ut niet altieten en is ut wel es moeilijk.
Sneek is ut plak wêr ik al hast mien hele leven woan. Ik fien dat we met sien allen as Snekers ut plak ok bewoanbaar houwe mutte. Iën fan de dingen diet dêr bij hoort, is ut kopen fan je spul bij de lokale winkeliers. Al lukt suks niet altieten (meer), want at ik bijfoorbeeld un nije spiegelreflekskamera hale sal, dan kan ik in Sneek, folges mij al niet meer terecht.  Mar at wij un wasmasjiene of un tillefisie noadig hewwe, dan kope wij suks bij Expert op ut Groatsaan ( nou hoop ik al dat Nico dit stukje niet leest, want dan betaal ik folgende keer fast te feul).  Ik rook self niet, mar toen ik nog rookte, kocht ik dat spul bij Sjoerd Sigaar, of bij Piekema oppe Singel. At alle Snekers suks deen hadden, dan ston ut Oasterdiek nou niet fol met Kruidpleisters, Trekfaten, Actions, Blokkers en andere landelukke dan wel Sjineese winkelketens.
Ferder ben ik un groat liefhebber fan dweilorkesten diet alles uute kop speule. Ik kan self niet un instrument bespeule, ik kan ok niet un noat leze, al is die noat su groat as un reesfiets. Dat ik hef altieten respekt had foor meensen diet wel musiek make kanne, en at se dan uut ut hoofd speule  fien ik ut helemaal prachtig. Dikkedakkapelkoppen fol musiek, Putkapelkoppen en kopkes diet uren blaze kanne, sonder dat se un papierke hewwe wêr noaten op stane. Ik ferbaas mij dur altieten nog over en dat gaat nooit over. Ik maak dur altieten mar un grapke over, dat se niet in C speule mutte, omdat se dan natte poaten krije, en dat se ok niet in E speule mutte, omdat dat te fer fut is.

Wat hef ik un hekel al seikerds, ik kan dur wel beroerd fan wurde. Altieten dat geseur. At je sêge dat ut mooi weer is, dan seike se fan: ja, mar dat mag ok wel es, of ja, mar aansen gaat ut weer regenen. Meensen, wees toch blij met de dingen diet je hewwe, en nog blijer met de dingen diet je niet hewwe. Wij stane op dit moment op un kemping in Spanje, en naast oons staat un man uut Ierland, un Ier dus. Die het fanne week even bij oons ut foetballen keken, en die het un bierke bij oons dronken, en ik hef um un slukje fanne Weduwe proeve laten. Dat fon hij niet lekker, rare jongens die Ieren, mar goëd. Die Ier, die hadde un hele mooie uutspraak: Je kanne beter arm weze in Nederlaan of Ierland as riek in Afghanistan. Kiek, at alle seikerds nou ok es su dochten, mar die salle ok hierover wel weer wat te seiken en te seuren hewwe.
Ik hef ok un hekel an regen, mar ja, je mutte dur niet te feul over seike, want dan hoor ik aansen ok nog bij bovenstaande kategorie meensen.
Makelaars en mantsjes (m/f) fanne fersekering.  Ik bedoel niet de persoanen, want Peter Smedes fan makelaardij Smedes is un hartstikke aardige jongen en Menno van der Schuit is ok niks mis met. Ik bedoel echt de funkties. Makelaars ferkope jou iets wat helemaal niet fan hun is, en fersekeringmantsjes ferkope je iets, wat je helemaal niet noadig hewwe, en at je ut wel noadig hewwe, benne se feul te duur. Ik hou dur ok over op, anders wurd ik ferfelend, mar laat dudelijk weze, dat ik sukken mannen niet te faak over de floer hewwe mut.
Ok mut ik niks hewwe fan Actions, Big Bazaars, Blokkers, Kruidfaten, Trekpleisters, DA, Wibra’s , Zeemannen etc. Ut personeel  boeit ut inne regel niks, ut standaardantwoord in sukke saken is inne regel: “Ligt het niet in het vak ? Nee, dan hebben we het niet .”  Ik hef feul liever un bloemke fan Theo Ruis fanne markt, dan un bloemke fan Albert Heijn. Al su ut mar su kanne, dat de bloemen fan Theo Ruis na 6 dagen ut asfat in kanne, en dat die fan Appie pas na 8 dagen beginne te stinken. Let wel: ik sêg niet dat ut su is, ut kan best andersom weze, mar ut is un foorbeeld.  Jum mutte nou dus niet saterdag teugen de altieten lachende Theo Ruis sêge, dat Jos Kroan seit het, dat de bloemen fan Appie Hein langer staan as die fan Theo Ruis, want dat is niet su.
Ik fien ut Fries un prachtige taal, mar dat fien ik fan ut Groanings, ut Haags, ut Jordanees en ut Limburgs ok. Die meensen fan Omrop Fryslân doën helaas heel  faak, as of ut Frysk mooier en belangrieker is as al die andere streektalen en dialekten.  Wanneer is ut in taal en wanneer un dialekt, dat ferskil is foor gewoane meensen niet an te geven. Wees trots op de taal diet je spreke en skaam je dur nooit foor, mar maak ut niet groater dan ut is.


Populair

Albert Heijn Middelzeelaan Bosje Bruut en Beschamend gesloopt

Kijk vrienden, één beeld zegt meer dan duizend woorden. De Sneker vroedschap deeluitmakende van de - in alles omvattende wijsheid opererende Gemeenteraad van Sùd West Friesland - is hiervoor direkt verantwoordelijk. Zij hebben veel te weinig bestuurlijke verantwoordelijkheid  genomen en garanties gegeven over in het geding zijnde thema's zoals omgeving en verkeer. Zij geven ruim baan voor het grote geld. Er worden binnenkort ook nog vier keurige goed onderhouden en bewoonbare burgerhuizen door de sloopkogel vernietigd. Op welke feitelijke plek (uitgezonderd o.m. de achtergevel van de nieuwbouw) dit openbaar groen wordt gekompenseerd en waar de gesloopte woningen worden herbouwd is ook een black box, In de stukken onvindbaar. Of wordt het weer een sigaar uit eigen doos zoals destijds bij de sloop van een deel van het Rasterhof park. Jullie mogen het zeggen. Ik heb er de buik vol van....

For a Limbo Dancer

Een filmpje over de aanleg van een dassentunnel

Voetbalfeestje op Herfstavond