Doorgaan naar hoofdcontent

De Voor/Tegen's van Gert Koolmoes over Sport, Politiek en Levenslessen

Dit is de tweede aflevering van een nieuwe zondagse rubriek op dit weblog. Deze rubriek genaamd: Voor en Tegen zit heel simpel in elkaar. Mensen schetsen in vijf minuten hun zelfportret. Dit doen ze door eerst op te sommen waar ze van houden én daarna waar ze een hekel aan hebben.
Vandaag de voor/tegen bijdrage van Gert Koolmoes. Gert Koolmoes is bij velen bekend van de voetballerij in Sneek e.o.. Hij heeft nu zijn sportieve bezigheden verlegd naar het boksen. Hij geeft o.a. ook boks-les in Sneek.  Bovendien is hij vaak een aangename reisgenoot in de Arriva trein op het traject tussen Sneek en Leeuwarden.
Gert Koolmoes koos voor een momentopname van vijf punten voor/tegen. Hij stelde zich de vraag:"Waar dacht ik aan bij de woorden voor en tegen op een zaterdagmorgen"? Het is uiteindelijk een melange geworden van de begrippen sport, politiek en levenslessen. Hij somt eerst deze mix even voor jullie op en gaat er daarna wat dieper op in....
Voor
Quality time
Onthaasting
Sierd de Vos
Gebruik maken van stemrecht
Meer sport op scholen
Tegen
Wilders/pvv
24 uur mobiele telefoon/internet/social media
Keepers met lange broeken
Sluiting bibliotheken
Overdreven voetbalrivaliteit

Voor:
-Quality time: belangrijk in het leven, kan van alles zijn: een wandeling in het park met vriendin en dochter, een lekkere bokstraining, pannenkoeken eten, een mooi gesprek op het werk, uitwaaien op Terschelling. Daar doe je het voor.
-Onthaasting: de hedendaagse maatschappij is een en al drukte en hectiek. Er wordt steeds meer van de mensen verwacht in steeds minder tijd. Hoog tijd om een pas op de plaats te maken en meer op punt 1 te letten.
-Sierd de Vos, oftewel 'El Sierd’ . Met afstand de beste voetbalcommentator van dit moment. Dankzij Sierd weet iedere kijker in welk restaurant je de lekkerste paella van Valencia kan eten of wie de nieuwste verovering van Cristiano Ronaldo is. Favoriete uitspraak na een goal: koekoek. Sierd introduceert Atletico- Real kijk video
-Gebruik maken van stemrecht. Belangrijk, hier hebben onze voorvaderen voor gestreden. Verdiep je in de standpunten van politieke partijen en ga stemmen.
-Meer sport op scholen. Een verdwaald uurtje gym op de basisschool is te weinig. Laat kinderen zoveel mogelijk sporten en zorg voor goede faciliteiten. Sport zorgt voor een juiste balans in lichaam en geest.
Tegen
-Wilders/PVV: toelichting blanco, ieder woord over deze club is er een teveel
-Veelvuldig gebruik mobiele telefoons: het is een prachtige uitvinding, maar de mobiele telefoon is soms erg storend. In de trein, in restaurants, in de pauzeruimte op het werk, overal zie ik mensen op een schermpje turen. Laat hem eens een dag thuis, wie durft de uitdaging aan?
-Keepers met lange broeken: Het oogt niet, qua uitstraling sta je eigenlijk al 1-0 achter. Niet doen dus. Voorbeelden: Google maar eens op Kiraly, keepte jarenlang bij Hertha BSC. Naar verluid deed zijn keepersbroek ook dienst als pyjama.
-Sluiting bibliotheken: steeds meer lokale bibliotheken worden met sluiting bedreigd. Jammer, de bieb is een ideaal platform voor kunst, cultuur, literatuur, lezingen, discussies, en zou een prominente plaats moeten innemen bij de bestuursklasse.
-Overdreven voetbalrivaliteit: Je kent het wel, mensen die omrijden als ze naar Amsterdam of Rotterdam moeten omdat ze voor Feyenoord of Ajax zijn. Of die het woord Heerenveen niet noemen maar spreken over DKV (dertig kilometer verderop). Andersom zijn er Heerenveen supporters die zich ziek melden als hun cluppie in Leeuwarden verloren heeft. Kom op, waar maak je je zo druk om. Geniet van het spelletje en de mooie momenten die het voetbal biedt. Support is prachtig, maar relativeer het ook. 

Populair

Albert Heijn Middelzeelaan Bosje Bruut en Beschamend gesloopt

Kijk vrienden, één beeld zegt meer dan duizend woorden. De Sneker vroedschap deeluitmakende van de - in alles omvattende wijsheid opererende Gemeenteraad van Sùd West Friesland - is hiervoor direkt verantwoordelijk. Zij hebben veel te weinig bestuurlijke verantwoordelijkheid  genomen en garanties gegeven over in het geding zijnde thema's zoals omgeving en verkeer. Zij geven ruim baan voor het grote geld. Er worden binnenkort ook nog vier keurige goed onderhouden en bewoonbare burgerhuizen door de sloopkogel vernietigd. Op welke feitelijke plek (uitgezonderd o.m. de achtergevel van de nieuwbouw) dit openbaar groen wordt gekompenseerd en waar de gesloopte woningen worden herbouwd is ook een black box, In de stukken onvindbaar. Of wordt het weer een sigaar uit eigen doos zoals destijds bij de sloop van een deel van het Rasterhof park. Jullie mogen het zeggen. Ik heb er de buik vol van....

For a Limbo Dancer

Wie wil er nu gewoon zijn?

De rentmeester aller rentmeesters Sybrand van Haersma Buma presenteerde onlangs de Gewone Nederlander tijdens de H.J. Schoo lezing. In de NRC van vandaag wijdt Lamyae Aharouay er een column aan. Ik vroeg mij af - bij het lezen van haar column - of ik eigenlijk wel een gewone Nederlander ben. Zou ik - met mijn geboorteplaats Hylpen, mijn langdurige Sneeker domicilie, mijn Friese identiteit en mijn Nederlandse paspoort - nog wel een gewone Nederlander zijn? Opgevoed zoals zovelen met het Nederlandse calvinistische credo "doe-maar-gewoon-dan-doe-je gek-genoeg" Misschien weet Lamyae het antwoord? Ik verdenk haar van een behoorlijk inzichtelijke helicopterview. Daarom stuurde ik  haar een mailtje. Eigenlijk, met de vraag hoe gewoon ik wel niet ben.
Beste Lamyae Tja.. de gewone nl-er. De vraag stellen is simpel; het antwoord....? Ik (67) geef je een subjectieve dwarsdoorsnede  van mijn bestaan door middel van circa twaalf jaar bloggen (3060) en twitteren (ongeveer 20.000 tweets) …

First batch Denim

Helemaal zonder narcistische trekjes kom je er niet. Zeker niet als blogger! Gisteren ontving ik mijn absolute nouveauté op het gebied van spijkerbroeken. Ik bezit er nu één van de eerste driehonderd van the first batch ever afkomstig van Chris en Gavin van het eigenzinnige jeansmerk Ullac afkomstig uit Londen. De broeken worden per stuk gemaakt in een kleine italiaanse familie fabriek in Urbania. Er  wordt gefluisterd dat deze familie als 's wereld beste jeans in elkaar zet. Ik kan dat nu beamen en bevestigen. Het dragen van deze karakteristieke heavy, raw. 16oz selvedge en duurzame denim  geeft mij hetzelfde gevoel als mijn allereerste in 1965. Dat zegt toch wel wat.

Een filmpje over de aanleg van een dassentunnel