Doorgaan naar hoofdcontent

Voor en Tegen. Een zelfportret van Jildert de Boer

Dit is de eerste aflevering van een nieuwe zondagse rubriek op dit weblog. Deze rubriek genaamd: Voor en Tegen zit heel simpel in elkaar. Mensen schetsen in vijf minuten hun zelfportret. Dit doen ze door eerst op te sommen waar ze van houden én daarna waar ze een hekel aan hebben

Dit is Jildert de Boer uit Leeuwarden. Hij bijt de spits af

Voor, het goede
Waar ik van houd zijn mensen waar je op kunt bouwen. Mensen die hun woord houden (in de persoonlijke relatie maar ook in de politiek). Ik houd ook van oprecht zijn, je niet meer voor doen dan je bent, komen zoals je bent. Ik houd van een wereld die kansen biedt en niet een wereld waarin de één de ander dwars zit of de gek aansteekt. Een wereld waarin de mens kan worden zoals hij of zij bedoeld is. Ik houd van mensen met een stuk gezonde durf, die hun ideeën uitwerken en proberen op hun manier iets goeds en leuks van en voor de wereld te maken. Waar ik blij van word en van houd is dat er een kerk en een geloof in het hiernamaals bestaat. De wereld is mooi, biedt vele mogelijkheden, maar de mens leeft dit leven zeker niet zonder zin. Zingeving vind ik dan ook heel belangrijk in het leven. Vandaar dan ook mijn studie theologie aan de universiteit van Utrecht. Graag zou ik zo'n zingever of voorganger willen zijn die de mensen aan het denken zet over hun dagelijkse bestaan. Ik houd er dan ook van om met zingeving bezig te zijn, vooral vanuit het oogpunt van de Bijbel. Verhalen uit die Bijbel, daar kun je eigenlijk niet zonder omdat ze (denk ik) de blik op je eigen leven en de wereld om je heen verbreden.

Tegen, het kwade
Waar ik niet van houd zijn mensen die je niet kunt vertrouwen, die je op willen keren en je (geestelijk en maatschappelijk) tegen willen houden in je  voortgang. Er zijn mensen die je niet willen helpen, die je dwars willen zitten en ga zo maar door.
Natuurlijk heb ik net als iedereen een hekel aan tegenslag, ziekte en moeilijkheden.
Het ergste vind ik mensen die niet kunnen luisteren en die je geen gelegenheid geven om je pleidooi uiteen te zetten. Waar ik ook niet van houd zijn mensen die alleen maar aan het geld denken. Geld is gemakkelijk, maar maakt niet gelukkig. Het ergste vind ik wel mensen die geen zelfreflectie hebben, mensen die nooit eens in de spiegel kijken en tegen zich zelf zeggen: Wie ben ik nu in wezen, wat wil en wat kan ik voor de ander betekenen? Wat zijn mijn talenten en wat ga ik er in de wereld mee doen? Wat betekent dit leven voor mij? Ik wil het laten bij het volgende: "Het is beter een kaars aan te steken dan de duisternis te vervloeken." (Chinees spreekwoord)

Populair

Albert Heijn Middelzeelaan Bosje Bruut en Beschamend gesloopt

Kijk vrienden, één beeld zegt meer dan duizend woorden. De Sneker vroedschap deeluitmakende van de - in alles omvattende wijsheid opererende Gemeenteraad van Sùd West Friesland - is hiervoor direkt verantwoordelijk. Zij hebben veel te weinig bestuurlijke verantwoordelijkheid  genomen en garanties gegeven over in het geding zijnde thema's zoals omgeving en verkeer. Zij geven ruim baan voor het grote geld. Er worden binnenkort ook nog vier keurige goed onderhouden en bewoonbare burgerhuizen door de sloopkogel vernietigd. Op welke feitelijke plek (uitgezonderd o.m. de achtergevel van de nieuwbouw) dit openbaar groen wordt gekompenseerd en waar de gesloopte woningen worden herbouwd is ook een black box, In de stukken onvindbaar. Of wordt het weer een sigaar uit eigen doos zoals destijds bij de sloop van een deel van het Rasterhof park. Jullie mogen het zeggen. Ik heb er de buik vol van....

For a Limbo Dancer

Een filmpje over de aanleg van een dassentunnel

Voetbalfeestje op Herfstavond

Wie wil er nu gewoon zijn?

De rentmeester aller rentmeesters Sybrand van Haersma Buma presenteerde onlangs de Gewone Nederlander tijdens de H.J. Schoo lezing. In de NRC van vandaag wijdt Lamyae Aharouay er een column aan. Ik vroeg mij af - bij het lezen van haar column - of ik eigenlijk wel een gewone Nederlander ben. Zou ik - met mijn geboorteplaats Hylpen, mijn langdurige Sneeker domicilie, mijn Friese identiteit en mijn Nederlandse paspoort - nog wel een gewone Nederlander zijn? Opgevoed zoals zovelen met het Nederlandse calvinistische credo "doe-maar-gewoon-dan-doe-je gek-genoeg" Misschien weet Lamyae het antwoord? Ik verdenk haar van een behoorlijk inzichtelijke helicopterview. Daarom stuurde ik  haar een mailtje. Eigenlijk, met de vraag hoe gewoon ik wel niet ben.
Beste Lamyae Tja.. de gewone nl-er. De vraag stellen is simpel; het antwoord....? Ik (67) geef je een subjectieve dwarsdoorsnede  van mijn bestaan door middel van circa twaalf jaar bloggen (3060) en twitteren (ongeveer 20.000 tweets) …