Doorgaan naar hoofdcontent

Berichten

Berichten uit december 8, 2013 weergeven

Mulisch is Vulisch. Ode aan Reve!

Ter gelegenheid van zijn 90e geboortedag brachten Hester Witteveen c.s. en verder nog prachtige bijdragen van Pastoor Peter van der Weide, Gerrit Breteler c.a., Eeltsje Hettinga, de Vlaamse dichter Maarten Inghels, op zondagmiddag 8 december 2013 in de Sint Vituskerk te Blauwhuis, een hommage aan de volksschrijver Gerard Reve.
Huub Mous sprak over zijn nieuwe boek Modernisme in Lourdes, Gerard Reve en de secularisering.
Bram Peper, o.a. oud burgemeester van Rotterdam, Minister van Binnenlandse Zaken (Bram was een maatschappij hervormer, maar tegen wil en dank een bestuurder, aldus HM in zijn bijdrage) en bekend van Reve's boek 'Brieven aan Bram P 1987-1999 sprak zijn toehoorders bijzonder geestig toe.
De anekdote over Reve's persoonlijk verzoek tot een koninklijke onderscheiding aan de toenmalige Minister Peper van Binnenlandse Zaken kan ik niet onvermeld laten.
Buitengewoon hilarisch! In zijn aanhef van het verzoek aan H.M. de Koningin opende Reve telefonisch naar Ministe…

Nader tot U Blauwhuis revisited

Menne Vellinga schreef bij deze video het volgende:

Zaterdag 14 december zou oud Amsterdammer Gerard Reve 90 geworden zijn.

Voor AmsterdamFM en MVSGAYSTATION is verslaggever Menne Vellinga zondag j.l. naar een Reve 'gedenkdienst' in Blauwhuis afgereisd.
De meest opvallende uitspraak die hij daar noteerde: Gerard Reve moet herbegraven worden in Greonterp (Friesland)!

De van oorsprong Amsterdammer Reve had destijds al eens aangegeven het kleine kerkhof nabij de klokkentoren in Greonterp als zijn laatste rustplaat te zien.
Het is echter anders gelopen. In Machelen aan de Leie (Belgïe) zijn laatste woonplaats, is hij in 2006 begraven.

Nu gaan er stemmen op, hem toch op de plek nabij zijn oude HUIZE HET GRAS een herbegrafenis te gunnen. Met een Zaligverklaring daaraan vooraf. Het zou de publiekstrekker moeten worden voor het dorp Greonterp. Een bedevaartplaats?

Hester Witteveen van de Gerben Rypma Stifting noemt dit wel de stunt van het jaar.
Maar ze denkt dat Matroos Vos [Joop S…