zondag 23 juni 2013

One-two-three-four...

Vier tellen vooraf one-two-three-four! Dan....dik drie uur lang - zonder onderbreking- de ene na de andere briljante Springsteen song in een duizelingwekkend tempo achter elkaar.
Het vijf-en-zestigduizendkoppige publiek kreeg gisteravond in het Nijmeegse Goffertpark geen tijd om naar adem te happen. Nagenoeg een dwarsdoorsnede van zijn gehele bekende oeuvre kwam voorbij. Oude en nieuwe nummers, maar ook de  folknummers uit zijn geroemde Seeger sessions zoals Pay me, pay me my money down...dienden als middel voor het feest van de herkenning.  Het communitysinging zet door!
De man is een fenomeen en van de absolute buitencategorie. Er bestaat geen tweede Springsteen en ook geen tweede E-Streetband op de wereld. (een band met een samenstelling en een geluid voor connaisseurs) Dat is zeker. Hij is leading. Een aanstekelijke onweerstaanbare verleider met een niet te stuiten muzikale inzet op het podium. Wat een performer. Onverzadigbaar! Die kleine man op dat immense podium bepaalt op dat moment het kader voor iedereen! Hij maakt met zijn optreden als het ware even tijdelijk zijn eigen universum. Voor mij een rolmodel. Niet klein te krijgen! Never give up, Never a dull Moment, in dat soort termen denk ik dan! Ontroerend! Om het echt te kunnen beoordelen en te voelen moet je een live-concert van Springsteen met zijn band  hebben meegemaakt. Binnen de tijdsspanne van zijn concert kun je -bij wijze van spreken- verslaafd raken. Ik snap nu waarom mensen zoals Bas Hollenberg c.s. allover-the-world, telkensweer dit fenomeen op de planken willen zien.
Springsteen heeft niet alleen de uitstraling van een Boss; hij is het gewoon! Hij bepaalde gisteravond letterlijk zelf het definitieve eind van het het concert; "It doesn't rain hard ennough, yet!" 
Het publiek in het het Goffertpark krijgt het bevel van de Maestro in de stromende regen te blijven staan tot het einde van de gig. Hij toverde, om zijn tijd te rekken als allerlaatste een mix van toegiften uit zijn hoge hoed, evergreens zoals Twist and Shout, La Bamba, Shout en nog veel meer lekkers uit zijn rijk gevulde snoeptrommel. Ik heb me deze avond geen nanoseconde verveelt. Wat was het prachtig....all in every inch!
Ik heb onderhand heel wat groten der aarde uit de popmuziek live zien spelen, maar dit is het beste wat ik ooit meemaakte. Zoiets zeg ik echt niet gauw.....