woensdag 19 juni 2013

2013 Oerol Just for One Day

Zo, Oerol 2013 zit er voor mij nu al weer op. Gisteren met de snelle Tiger van rederij Doeksen vice-versa naar Terschelling geweest. Met personal vervoerder Arriva vervolgens naar het festival terrein Westerkeyn nabij Midsland en het Groene Strand op West Terschelling. Prachtige dag.
Het leek erop, dat tout Sneek op het eiland aanwezig was! Gezelligheid kent geen tijd. Zeker niet op het Groene Strand. Als regelmatige Oerol bezoeker zijn me toch qua achtergrond een aantal dingen weer wat  scherper geworden.
Als eerste natuurlijk, dat Oerol nog steeds een buitengewoon mooi festival is, dat in de volle breedte erg goed is georganiseerd.
Ik geniet daar elk jaar opnieuw, ontzettend van!
Maar wat mij nu helder voor ogenstaat, dat de artiesten een kneiterharde fysieke en creatieve inzet moeten plegen tegen een vaak niet in verhouding staande gage. De middenstand, daarentegen neemt deze gelegenheid fors te baat om voor allerlei zaken exorbitante prijzen te vragen. Festivalgangers worden door hen ongegeneerd beloond met een matige dienstverlening, een onverschillige houding in de bediening en hoge vraagprijzen. Opportunisme troef. Money driven.
Ik proef geenszins een sfeer, waarbij Terschelling  Oerol volledig draagt. Dat staat mij als bezoeker zo langzamerhand tegen.
Ik kan mij met de beste wil van de wereld niet aan de indruk onttrekken, dat sommige (niet alle!) locale ondernemers - zonder met de ogen te knipperen - wel heel gemakkelijk gebruik maken van het jaarlijkse terugkerende Oerol-manna. 
Joop Mulder zegt in de documentaire op de TV, dat hij iets terug wil doen voor Terschelling. Ik constateer, dat hij in die missie inmiddels ruimschoots is geslaagd.
De tijd is nu rijp om iets extra's terug doen voor de artiesten. Zij verdienen het dubbel-en-dwars!
Het moge duidelijk zijn, dat mijn Oerol-gunningsfactor loud-and-clear bij de artiesten, de kunstenaars en het festival ligt. Simpelweg vanwege hun integriteit. Zij maken iets moois zonder het dollar of euro teken in de ogen