woensdag 17 april 2013

Zalen Schaaf The Pretty Things

Later bestaat niet...Nu! Daar draait het om! Dat is het adagium van muziekmaat Roelof Valk. Hij heeft zoals zo vaak het gelijk aan zijn zijde. Een leven lang muzikant. Een man met een welhaast fenomenale kennis van de Liverpoolse popmuziek. Hij staat nog steeds open voor de laatste ontwikkelingen in dit genre, zijn genre! Een weergaloze verhalen-verteller met een geweldige timing! Barstensvol anekdotes uit zijn bandjesbestaan, in zijn persoonlijke hutkoffer. Connaisseur van de Beat van deze en gene zijde van de Mercy!
IJdel...? Zeker zoals de meeste belangrijke Hylpers! Dinsdagavond waren we samen bij een optreden van de Engelse beatgroep The Pretty Things. Onze helden Dick (Taylor) en Phil (May), de Pretties van het allereerste uur - stonden zoals vijftig jaar geleden, maar nu met hun nieuwe gereviseerde band - voor een Gig in de legendarische Zalen Schaaf. Daar mochten wij qua status natuurlijke niet ontbreken. Kijken en ervaren hoe het is om samen met je favoriete band uit je pubertijd, onze (heel langzaam ingang gezette) onvermijdelijke ouderdom met een open vizier tegemoet te treden.
Ik moet zeggen, dat de heren van The Pretty Things er vandaag-de-dag nog steeds toe doen! Ondanks het feit -met alle respect overigens - dat de heren al redelijk op leeftijd zijn (in vergelijking met Roelof en mij en met hedendaagse toerende bandjes) hebben ze nog steeds buitengewoon veel plezier in het maken en spelen van muziek. Dat is welhaast een van hun kernwaarden. Hondstrouw aan hun repertoire. Nog steeds die jonge-honden-uitstraling van een stelletje boefjes bij elkaar on stage. Muzikanten uit een stuk! Vijftig jaar geleden - by far - ruiger en woester als de Rolling Stones. Met hun eerste rock opera S.F.Sorrow gaven ze de wereldberoemde rockband The Who met hun bekende Tommy, een lange neus. Ze sneden met hun primeur de Who letterlijk de pas af. Uiteindelijk kreeg The Who de credits voor hun rockopera vanwege een overkill aan markering, maar dat terzijde! Stuk stuk-voor-stuk herkenbare Mooie (Aardige)Dingen, dus die ons samen met een publiek van ongeveer 250 personen een geweldige muziek-avond hebben bezorgd. Waarom? Omdat wij stiekem vinden, dat wij zoals toen en nu na vijftig jaar nog steeds een beetje "anders" zijn.
Pretty! Ja dat zal het zijn.......