zaterdag 30 maart 2013

Vernissage in Museum Hindeloopen

Op stille zaterdag was ik op de vernissage van de kunstenares Doet Boersma in Museum Hindeloopen. Doet kwam in Fries kostuum geëscorteerd door een echtpaar in Hylper klederdracht met paard en arrenslee door de snowy-linnen-streets van Hylpen (Hindeloopen). De opening van de tentoonstelling werd verricht door Reitse Spanninga. Reitse fileerde met verve een op doek geschilderde ijsselmeer-snoekbaars-figuur! Hij stak zijn hoofd door het gat in het linnen tussen de lijst en de verklaarde de tentoonstelling voor geopend.
Zijn collega - de nationale keukenprins, restaurateur en enthousiaste Hylper Joop Braakhekke - had een ceremoniële goededoel-verplchting elders in den landen en kwam later. Doet Boersma heeft zich op verzoek van cultureel ondernemer Museum Hindeloopen afgelopen winter speciaal toegelegd op het schilderen/tekenen van het stadje Hylpen. Haar werk omvat kleurrijke als sober gekleurde, moderne acryl-schilderijen. Daarnaast olieverfschilderijen in achttiende-eeuwse trant, etsen en vlotte tekeningen van Hindeloopen.
De Kunstenares was tijdens haar verblijf onder de indruk van de intimiteit van het Stadje  Prachtige straatjes, nauwe stegen, grachten en kleurrijke doorkijkjes onder de vleugels van dy Aalde Skeve Gryze.
De wijdsheid van de gekleurde en bevroren waterlopen, wegen, landerijen en dijken in het aangrenzende buitengebied maar ook het overweldigende karakter van het onberekenbare IJsselmeer, maakte een bijzonder indruk op haar.
Er hangen een aantal werken van Doet in Museum Hindeloopen, die mij rechtstreeks raken.
Het prachtige schilderij bijvoorbeeld van Schuilenburg met als titel "Op wei nei Hylpen" dat qua plaats, gebeurtenis,(dreigende) sfeer, licht en kleurstelling mijn WO II gedicht over sergeant B.W.Palastanga  buitengewoon treffend typeert.
De tentoonstelling "Doet Boersma onder de Hylper toer" duurt van 1 april tot 1 november 2013