maandag 14 januari 2013

Sneek - Landscape of the lower South.

De Brekken.
Vier Veeren Val...Mooie Waterval

Het IJs is Onbetrouwbaar

Deze maand is het 50 jaar geleden dat de twaalfde Alvestêdetocht plaats vond. Dat was de verschrikkelijkste Elfstedentocht uit de geschiedenis. Velen zullen zich die tocht nog herinneren. Dat komt waarschijnlijk mede omdat daarvan voor het eerst live verslag van werd gedaan op radio en televisie. Daardoor kon iedereen in Nederland deze historische tocht direct meebeleven. Ik ook. Hierbij een blogje uit over die dag uit mijn archief
Deze "Old-Skool" foto kreeg ik vandaag via de mail toegezonden van Henk van der Veer. Natuurlijk weet Henk, dat dit historische beeld bij mij direct associaties oproept. Ik beperk mij nu even voor dit blog tot twee feiten. Andere zijn jeugdzonden, die onversneden niet voor (te) brede publicatie geschikt zijn. Okay te denken valt aan illegaal vissen met een zelfgemaakte totembel (kruisnet), foekje lichten.
Het is de wereldberoemde sluis met sluiswachterswoning in de Stad van mijn Vader. Duizenden keren gefotografeerd, gefilmd en geschilderd. Op de voorgrond de Zijlroede een stukje openbare (water) ruimte van de buitencatergorie, die o.a. dient als vijver voor tvkok Joop Braakhekke.
De sluiswachterswoning met het klokke torentje is het geboortehuis van Gauke Bootsma oprichter en drijvende kracht achter het Schaatsmuseum te Hylpen.
Deze sluis verbindt de Zijlroede, die op boezempeil ligt met de Hylper Haiven, die het peil voert van het IJsselmeer, de voormalige Zuiderzee. Op 18 januari 1963 stond juist op deze plek (foto:het eendenwak in de Zijlroede) op het ijs, de Nederlandse Televisie Stichting (NTS) verslaggever Arie Kleijwegt (1921-2001)
Hij stond daar overdag bij -18 gr celsius met oostenwind en met een Cabalerootje tussen de lippen en zo,n klassieke microfoon in de hand, te wachten op de naderende kopgroep Elfstedentocht wedstrijdrijders. Als twaalfjarige voelde  ik mij destijds "in every inch" betrokken bij de tocht der tochten. Ik had toen niet het flauwste vermoeden, dat deze "meneer" Arie Kleywegt, de latere bedenker was van het geruchtmakende televisieprogramma "Hoepla"