Doorgaan naar hoofdcontent

Nader tot U Blauwhuis revisited
Menne Vellinga schreef bij deze video het volgende:

Zaterdag 14 december zou oud Amsterdammer Gerard Reve 90 geworden zijn.

Voor AmsterdamFM en MVSGAYSTATION is verslaggever Menne Vellinga zondag j.l. naar een Reve 'gedenkdienst' in Blauwhuis afgereisd.
De meest opvallende uitspraak die hij daar noteerde: Gerard Reve moet herbegraven worden in Greonterp (Friesland)!

De van oorsprong Amsterdammer Reve had destijds al eens aangegeven het kleine kerkhof nabij de klokkentoren in Greonterp als zijn laatste rustplaat te zien.
Het is echter anders gelopen. In Machelen aan de Leie (Belgïe) zijn laatste woonplaats, is hij in 2006 begraven.

Nu gaan er stemmen op, hem toch op de plek nabij zijn oude HUIZE HET GRAS een herbegrafenis te gunnen. Met een Zaligverklaring daaraan vooraf. Het zou de publiekstrekker moeten worden voor het dorp Greonterp. Een bedevaartplaats?

Hester Witteveen van de Gerben Rypma Stifting noemt dit wel de stunt van het jaar.
Maar ze denkt dat Matroos Vos [Joop Schafthuizen - partner sinds 1975] daar anders tegen aan kijkt. 'Die staat heel ver bij ons vandaan.'
Auteur Huub Mous: 'Het is toch een stukje recente cultuur van Friesland (...) Hij [Gerard Reve] heeft hier in de belangrijkste periode in zijn leven, zijn mooiste boek geschreven Nader tot U' Reve bezocht de kerk in Blauwhuis. Deze omgeving, de plaatsen, het landschap heeft hem als mysticus geïnspireerd volgens Mous.

REVE RÊVE 90
De Gerben Rypma Stifting heeft op 8 december 2013 de 90e geboortedag van Gerard Reve gevierd.
In de Sint Vituskerk te Blauwhuis vond een Vlaams/Fries cultureel programmaplaats.
Onder de toehoorders waren ook Hans Wiegel, oud commissaris van de Koningin in Friesland, Bram Peper, oud Burgemeester van Rotterdam en vriend van de schrijver. De ook aanwezige burgemeester van Sneek, Hayo Apotheker heeft volgens Hester Witteveen er wel oren naar, Reve een plek te geven binnen het kader van Fryslan Kulturele Haadstêd fan Europa 2018.

In het beeldverslag; Hester Witteveen organisator, Gerrit Breteler schilder/zanger, Bram Peper, Huub Mous (schrijver), Maarten Inghels (dichter), Pastoor van de Weide en publiek.

Daarnaast korte fragmenten van het Jouwster keamerkoor en Gaudi kwartet o.l.v. Jan Vermaning.

Populair

Sneek, Su het ut Weest !

Sneek, Watchers&Liefhebbers.

Zie hier hoe een stukje van Sneek in de wijk Stadsfenne aan de Middelzeelaan in één week is ongevormd tot een krater. Een plek met eens vier woningen aan de rand van een groen wijkbosje. Op deze puinhopen verrijst binnenkort een Albert Heijn XL waarschijnlijk als een Fenix uit zijn As.

De Hamvraag met als hoofdprijs een musthave: Een tweedehands wasdroger van een bekend Noord-Koreaans merk.

Waar komt de compensatie voor de sloop van dat bosje en die woningen?.

Gemeenteraad SWF. Kom der mar in!Albert Heijn Middelzeelaan Bosje Bruut en Beschamend gesloopt

Kijk vrienden, één beeld zegt meer dan duizend woorden. De Sneker vroedschap deeluitmakende van de - in alles omvattende wijsheid opererende Gemeenteraad van Sùd West Friesland - is hiervoor direkt verantwoordelijk. Zij hebben veel te weinig bestuurlijke verantwoordelijkheid  genomen en garanties gegeven over in het geding zijnde thema's zoals omgeving en verkeer. Zij geven ruim baan voor het grote geld. Er worden binnenkort ook nog vier keurige goed onderhouden en bewoonbare burgerhuizen door de sloopkogel vernietigd. Op welke feitelijke plek (uitgezonderd o.m. de achtergevel van de nieuwbouw) dit openbaar groen wordt gekompenseerd en waar de gesloopte woningen worden herbouwd is ook een black box, In de stukken onvindbaar. Of wordt het weer een sigaar uit eigen doos zoals destijds bij de sloop van een deel van het Rasterhof park. Jullie mogen het zeggen. Ik heb er de buik vol van....

Voetbalfeestje op Herfstavond

Een filmpje over de aanleg van een dassentunnel

For a Limbo Dancer