Doorgaan naar hoofdcontent

Poëziedebuut van DLG collega Willem Tjebbe OostenbrinkWe harren t niet breed mor der was diepgang
ien eten en denken. Wat we niet atten,
dochten we derbij elke keer vannijs.
Uit het gedicht Opdreugde troanen

Poëziedebuut Willem Tjebbe Oostenbrink Opdreugde Troanen
De streektaal-poëzie van Willem Tjebbe Oostenbrink lijkt op het eerste gezicht vooral verbonden met zijn geboortegrond, het Groninger Westerkwartier, maar is bij nadere beschouwing breder en universeler.
Hij dicht over grond en grensland, over het landschap en het menselijk streven, over dat wat je meeneemt en dat wat achterblijft. Het ademt warmte, humor, liefde voor de taal en cultuur.
Met het heden als vertrekpunt keert hij in heldere en vertrouwde beelden terug naar het land van zijn jeugd, omziend in verwondering, de lezer deelgenoot makend van originele observaties, vaak met een subtiele dubbele laag.
Willem Tjebbe Oostenbrink (1963) is als dichter een aanwinst voor de Groninger streektaal.
In 2010 ontving hij de Freudenthal Aanmoedingsprijs – de oudste en belangrijkste prijs voor de beste nieuwe Nedersaksische literatuur.
Op de achterkant van het boek schrijft Remco Ekkers onder meer:
'Oostenbrink vindt de vissen voor zijn gedichten in het verleden, de sterke verhalen van zijn “pabbe” hebben hem gevoed.
Hij vist nu in de sloten en kanalen van de taal. Hij vangt geen dikke snoeken, maar woorden en zinnen die uitzicht geven op het beloofde land van verleden en toekomst.'

V E R S C H E N E N   b i j   P h i l i p   E l c h e r s
BESTELLINGEN
De verzorgde uitgave Opdreugde troanen verscheen in een gebonden, hardcover editie bij Uitgeverij Philip Elchers.
De bundel telt 33 gedichten, die opgedeeld zijn in de drie afdelingen Wotterpoëzie, Grondgebonden gedichten en Opdreugde troanen.
De uitgave is verkrijgbaar bij de betere boekhandel, via de website van Philip Elchers (www.philipelchers.nl) of in de winkel van de uitgeverij (Oude Boteringestraat 41, Groningen) voor € 14,50 exclusief eventuele vaste verzendkosten van € 2,75.

Populair

Albert Heijn Middelzeelaan Bosje Bruut en Beschamend gesloopt

Kijk vrienden, één beeld zegt meer dan duizend woorden. De Sneker vroedschap deeluitmakende van de - in alles omvattende wijsheid opererende Gemeenteraad van Sùd West Friesland - is hiervoor direkt verantwoordelijk. Zij hebben veel te weinig bestuurlijke verantwoordelijkheid  genomen en garanties gegeven over in het geding zijnde thema's zoals omgeving en verkeer. Zij geven ruim baan voor het grote geld. Er worden binnenkort ook nog vier keurige goed onderhouden en bewoonbare burgerhuizen door de sloopkogel vernietigd. Op welke feitelijke plek (uitgezonderd o.m. de achtergevel van de nieuwbouw) dit openbaar groen wordt gekompenseerd en waar de gesloopte woningen worden herbouwd is ook een black box, In de stukken onvindbaar. Of wordt het weer een sigaar uit eigen doos zoals destijds bij de sloop van een deel van het Rasterhof park. Jullie mogen het zeggen. Ik heb er de buik vol van....

For a Limbo Dancer

Een filmpje over de aanleg van een dassentunnel

Voetbalfeestje op Herfstavond