donderdag 27 december 2012

Reach Out....

Hylpen - Een zondagmiddag in november 2012. Ik zit in een uitbundige najaarszon op de bank in de openbare ruimte bij het Blauwe Hok o.a. in gezelschap van Hylper (O.L.School) maat Tjerk Lieuwe Deinum. Zoals gebruikelijk waarderen we elkaars gezelschap. We zien elkaar niet zo vaak en spreken dan vaak over van alles en nog wat. Over kleine momenten van vroeger uit onze jeugd, die we nu als krasse knarren - met bijzonder veel genoegen - buitenproportioneel uitvergroten. Ook nu weer.....opeens voert ons gesprek terug naar een moment in 1966. Echt zo'n magisch jaar uit de vorige eeuw. Het gebeurde op een zaterdag-namiddag in augustus, denk ik.
Ik ontmoette Tjerk toen terhoogte van de wegsplitsing op de Stadsweide terhoogte van Cafe/Lunchroom de Smickel in Hindeloopen (Hylpen). Aan zijn fietsstuur hing een plastic draagtas met aan de buitenkant een beeltenis van Radio/TV Minkema uit Sneek. Hij kwam daar zojuist met de trein vandaan. Ik keek op en vroeg direct naar de bekende weg. "En...een LP gekocht?" Tjerk knikte. Hij had zijn eigen grijns op zijn gezicht, waardoor je onmiddellijk wist dat hij in goede doen was. Hij liet mij direct vol trots zijn zojuist aangeschafte grammofoonplaat zien.
Het was de LP van The Four Tops, getiteld Reach Out. Natuurlijk wisten we toen geen mallemoer van Motown, laat staan van Soulmuziek of  van het hit-schrijvers-trio Holland-Dozier-Holland.
Maar wat we wel zeker wisten, dat het ijzersterke blackmusic was. Gehoord op 192 meter middengolf  bij Radio Veronica en volgens de radio deejays oorspronkelijk afkomstig uit Amerika. Naast nederbeat en het vernieuwende maar inmiddels wel gangbare genre Britse Beatles/Stones, voor ons een aanvullende nieuwe sensatie op muziekgebied. Tjerk kon zich dit voorval nog kraakhelder voor de geest halen. Hij zegt:"Wil je het hele verhaal horen?" Ik knik gretig. "Diezelfde zaterdag was ik al eerder een keer van Hylpen naar Sneek afgereisd. Ik had die LP in al in de schappen bij de winkel van Minkema in de Kuizebroederstraat zien staan.
Door een heftige innerlijke strijd tussen het saldo van mijn zakgeld en de prijs: "achttien gulden voor zo'n LP" besloot ik vastbesloten op mijn manier de verleiding te weerstaan. De plaat bleef in de schappen bij Minkema Grammophoonplaten. Eenmaal weer thuis gekomen in Hylpen vertelde ik het verhaal over die LP van de The Four Tops aan mijn vader"
Hij luisterde aandachtig en sprak:"Als je die muziek werkelijk zo mooi vindt, dan koop je die plaat toch" :
"Ik ben direct in een flits omgekeerd, terug gefietst naar het station, de eerste-de-beste Blauwe Engel naar Sneek genomen en de LP op de valreep voor de winkelsluiting laten in pakken door mevrouw Minkema" aldus Tjerk, die mij  - na vier-en veertig jaar - dit aanvullende verhaal alsnog vertelt.
Bovendien krijg ik van Tjerk's vaders vroegere actie in 1966 nu postuum een brok in mijn keel!
Pedagogiek van de buitencategorie