vrijdag 7 december 2012

Wordt het Hylpen of Paris?

Na jarenlange deerniswekkende leegstand en irritant getrouwtrek over de vermeende status van het pand en het interieur, blijkt nu dat de eigenaar van de Hylper Kaimer op de Oosterdijk zijn pand heeft verhuurd als geurpaleis waar de schamele kruimel-kortingen je om de oren vliegen. Maar, misschien komt de unieke sfeer van het ooit roemruchte Sneker magasin/parfumerie Hollywood. "Geurtje mee...?" weer terug, wie weet? 
Het is wel weer de zoveelste (inter)nationale keten waar je in willekeurig, welke binnenstad in Nederland mee wordt dood gegooid. Meestal wordt er zaken gedaan door ondernemers of investeerders zonder enig (lokaal)historisch besef of daarmee samenhangend inzicht. Kijk maar eens naar het eindresultaat van deze verminkte gevel. Dat de beoordeling van de Sneeker welstand in de Gemeente Sud-West Fryslan in bijzonder beroerde handen is verwonderd mij allang niet meer. 
Lang leve de Herald of Free Enterprise. Jammer, dat in Sneek het laatste zil'vren draadje met Hylpen nu definitief  is doorgeknipt. Mijn critici zullen zeggen: wees blij, dat er geen dichtgespijkerde ramen meer op de Oosterdijk zijnMisschien was het al jaren nep. Misschien was het mijn stil nostalgisch verlangen..too blind to see, wie zal het zeggen? Gelukkig kun je in de enige echte gaafste elfstedenstad Stad Hindeloopen nog volop genieten van haar historische hart, zonder dat je uren in de wind stinkt naar een goedkoop odeurtje uit een nep Parijs.