vrijdag 2 november 2012

POËZIEAVOND OPENDE 16 november 2012

v.l.n.r. Klaas Duursma, Willem Tjebbe Oostenbrink, Meindert Talma, en Melle Hijlkema.
Pic by Tea Oostenbrink-Wieloch
Willem Tjebbe Oostenbrink is niet alleen een van mijn DLG Collega's, maar ook dichter en wereldberoemd in het Groningse Westerkwartier
Hij treedt binnenkort met zijn streekgenoten op in
Opende - Gat van ellende? Een musicus en drie dichters wagen de sprong. Lukt het hen het gat te dichten of dompelen ze het dorp in doffe treurnis? Kom het beleven op 16 november a.s tijdens een bijzondere poëzieavond in het Barontheater Opende.
Drie in het Westerkwartier geboren en woonachtige dichters en een aan de Friese kant van de grens geboren alleskunner organiseren een avond met poëzie, verhalen en muziek in het Barontheater te Opende.
Meindert Talma, musicus en schrijver afkomstig uit Surhuisterveen, zal tekenen voor de muziek, enige gedichten en misschien zelfs een verhaal. Hij zal voor het eerst in het Westerkertiers zingen. Willem Tjebbe Oostenbrink uit Zuidhorn zal gedichten voordragen en een eigen tekst zingen. Klaas Duursma, De Wilp, zal gedichten voordragen en Marumer Melle Hijlkema gedichten en verhalen. Het hele programma zal afwisselend in het Gronings, Fries en Nederlands ten gehore worden gebracht, de talen van Opende.
De drie dichters hebben elk hun sporen verdiend binnen de Groninger literaire wereld. Meindert Talma geniet landelijke bekendheid als brenger van zeer eigenzinnige teksten, dit heeft hem de status van cultheld opgeleverd. Het belooft een boeiende en afwisselende avond te worden waarin ook het thema 'Gat van ellende' zal worden belicht. Aanvang 20:00 uur (19.30 uur open).

Voor informatie: www.barontheater.nl. Entree: 6 Euro.
Voor meer informatie kunt u zich wenden tot:
Willem Tjebbe Oostenbrink: tel. 0594.540788


Allerzielen - Ombra mai Fu
Vandaag op Allerzielen een gewoon blogje van persoonlijke aard. Wij gedenken onze doden in de familie en alle andere dierbaren. Zij allen zijn ver weg en toch dichtbij. We staan vandaag extra stil bij mijn zuster wijlen Aagje Jantje, 1938-1996. Veel te jong overleden! Zij ligt begraven op de Algemene begraafplaats te Hindeloopen. Hoe kan het ook anders. Ze is daar thuis! Op haar grafsteen staat de tekst Ombra mai Fu gebeiteld (Nooit meer schaduw). Haar indrukwekkende begrafenis vond plaats in de Kerk van mijn Vader. Haar beide zonen hadden haar eigen oude pick-up en een vinyl LP van haar thuis meegenomen naar de uitvaartdienst
Zij draaiden in de Doopsgezinde Kerk de aria Ombra mai Fu (Haendel) gezongen door Aagje haar favoriete Engelse operazangeres Kathleen Ferrier. Dezelfde kerk waarin  zij als zestienjarig meisje, mij en andere zondagsschool-kinderen het Kerstverhaal - volgens het evangelie van Lucas - voorlas in het Hylpers.

Kiek, su doen we dat in Sneek

The Day after....Donderdagmorgen, H.M. Beatrix had het Theater Sneek nog niet eens geopend, twitterde ik: "Gisteren een ouderwets mooie voetbal-avond beleefd op het Zuidersporkpark in Sneek. A la carte ONS-AJAX. Respect voor de Gunners van #ONS !"
Meer als en een-uur-van-te-voren - gezamenlijk met  an early ONS adept en al decennia lang de enige echte Weerman uit Sneek, Dirk van der Meer plaastgenomen op de oostelijke tribune.
(Mooi vut, in eigen stad Sneek, Oppe fiets nou...)
In het zicht van een klein maar weliswaar bijzonder luidruchtig ajax supportersvak. Deze Amsterdamse koorknapen zetten deze historische match luister bij met prachtige en uitbundig gezongen publiek-en wedstrijd actuele liederen. Bovendien gaf de directe aanwezigheid van Sneker Johan Hoekstra met zijn bijbehorend illustere gezelschap het publiek op de oost-tribune een meerwaarde met gouden randje.
Hun voetbalavondje wordt ondersteunt met het eerlijk delen van een bruin zak-flaconnetje van Sneker origine. Later op de avond zal dit groepje hoogstwaarschijnlijk eindigen in de Cafe Kroon.
Alle toeschouwers herinneren zich dat ultieme moment van een sterk staaltje voetbaltechniek waarop een ONS speler in de huiveringwekkende nabijheid van zijn doelman, de bal op uiterst sublime wijze op zijn borst stopt, beheerst, solide en koel terug tikt naar zijn keeper. Plotseling schakelt onze commentator een paar plaatsen verder op de tribune in de control modes. Met een (over)duidelijk gevoel voor understatement: "Kiek,...su doen we dat in Sneek!" 
Vervolgens een kwartier later in de wedstrijd, bij een schijnbaar kansrijke ingooi, debiteert hij wederom een gratis en welgemeend advies tegen de ONS speler "Goai die Bal in de Goal"!
Tot slot wordt een speler aan de zij-lijn behandelt voor een lichte blessure. Na behandeling wil hij weer aansluiten in het veld. De scheidsrechter zit geconcentreerd in het spel van de wedstrijd en ziet dat niet direct.
De speler wordt ongeduldig en wenkt opgewonden met de armen in de lucht! Hij krijgt bijval van onze commentator, die de ONS speler ondersteunt met een luide kreet naar de man in het zwart:"Heeey....Hij wil ok met doen!"