donderdag 25 oktober 2012

Hier is Adriaan van Dis

De Wandelaar is nu exclusief
Het magistrale werk van beeldend kunstenaar Gerrit Terpstra uit Heech in het Atrium, het Centrum voor de Kunsten van het Sneker Kwartier was jongstleden maandagvond het decor voor schrijver en tv-persoonlijkheid Adriaan van Dis.
De Stichting Literaire Activiteiten Sneek (LAS) had hem uitgenodigd voor een optreden. De LAS beloonde Van Dis als wederdienst met een bomvolle tribune. Van Dis had er duidelijk zin in, dat merkte ik al aan het begin van de avond. Hij roemde de sfeervolle ambiance in het Atrium en het prachtige nieuwe Theater aan de overkant aan de Westersingel. Hij stelde zich uiterst behulpzaam op voor de in de zaal aanwezige tolk. De gedichten in het zuidafrikaans - mogelijk lastig te tolken tijdens de voorstelling - stelde hij van tevoren, persoonlijk beschikbaar. Verder verzon hij terplaatse het verhaal van een waarzegster uit Sneek, die hem -zo bleek later - totaal op het verkeerde been had gezet. De rode draad in zijn verhaal zijn de vele ijkpunten, die zijn leven veranderden of er op zijn minst een andere wendig aan gaven. Hier ging hij vanavond dieper op in. Eigenlijk de brede basis voor zijn literatuur. De invloed van het indische leven in zijn jeugd, de vele verhuizingen, de spiegeling aan zijn vader en zijn moeder, Zuid Afika, Parijs en de Banlieux, de verbinding met de betekenis van talen en letteren, zuidafrikaanse dichter Breitenbach eva. Belevenissen, bespiegelingen, meningen, feiten analyses en emoties die hij met de snelheid van een galloperend paard in woorden samensmolt en verpakte in een doos met humor en een serieuze ondertoon.
Hij debiteerde achteloos nog een loupezuivere analyse over onze multiculturele samenleving.
Van Dis is een erudite man. Een man met vele vaardigheden. Dat blijkt vanavond uit alles! Niet alleen een geboren schrijver, maar ook een geboren verteller, bespraakt met een bijzonder welluidend en karakteristiek stemgeluid. Hij heeft het ultieme vermogen, om zijn toehoorders, zijn onnavolgbare beelden in hun eigen hoofd te laten afspelen. Daar heb je absoluut geen plasma TV voor nodig...Baie,baie dankie Adriaan. Ek waardeer dit opreg.