maandag 15 oktober 2012

Verloren Zoon

pic taken by Janneke van der Veer.
Soms heb je van die ontmoetingen met bijzondere mensen. Gistermiddag betrad Erwin Nyhoff als bezoeker de heilige grond van "Het Bolwerk" in Sneek. Hij spoedde zich naar achteren, nestelde zich met zijn maat aan de bar. Hij keek eerst een beetje schichtig om zich heen. Bewust van het feit, dat velen in het publiek hem al hadden herkend als deelnemer van het kijkcijfercanon The Voice of Holland. De habitus van een BN-er.
Erwin Nijhoff was zanger van de band The Prodigal Sons die tussen 1991 en 1996 twee albums maakte. Als The Prodigal Son ging Nijhoff solo en niet lang daarna als Erwin Nyhoff. In 2001 verscheen bij Warner Music zijn album Take Your Time. In 2011 schoot zijn ster opnieuw  Sky-High. Hij kreeg opnieuw landelijke bekendheid door zijn spectaculaire deelname aan het tweede seizoen van The Voice of Holland (o.a. met een Bruce Springsteen song) Hij kwam vorig jaar in de slot finale. In een flits nam ik mij voor om hem even te begroeten. Ik opende -een beetje ingehouden - met een standaardzin waarmee ook de vlaamse schrijver Herman Brusselmans doorgaans mee opent. "Zo, ben je daar eindelijk?" Hij knikte lachend en legde direct de verbinding. Hij vertelt, dat hij samen met vrienden en collega-muzikanten heeft afgesproken in het Bolwerk in Sneek. Het optreden van The Killkennys was dan ook de  aanleiding om elkaar weer eens te ontmoeten en even bij te praten. Tijdens het twee uur durende concert heb ik nagedacht over welke vraag ik Erwin wilde stellen voor mijn weblog.
Per slot van rekening kende ik nagenoeg zijn muzikale doopzeel al uit mijn hoofd. Dochter M. en zoon P, waren in het begin van de negentiger jaren van de vorige eeuw enorme fans van Erwin's band The Prodigal Sons. Zij speelden toen al op PinkPop. Uiteindelijk vroeg ik na afloop van al dat Ierse Folk en Sneker  Music-Inn geweld wat zijn plannen voor de toekomst zijn? "Heb je even...?" antwoordde hij lachend..."Om te beginnen: Ik wil graag weer een CD maken. Volgend seizoen met een programma het theater in en verder lekker spelen in de zalen van het nederlandse popcircuit"
"Ook zou ik dolgraag weer met een band zoals destijds The Prodigal Sons optreden."
"Lui dy’t trúkjes úthale herkenne je sumar." zoals Henk van der Veer dat gisteren verwoordde is absoluut zeker  niet van toepassing op deze nederige en gepassioneerde Veloren Zoon uit Salland.
Aan hem hangt een gouden label met een kneiterhoge gunningsfactor. Hij is een nederlandse singersongwriter die tot de buitencategorie behoort en waarvan we nu en in de toekomst nog heel veel  zullen horen.
Real Man Real Music. Om te beginnen  op 27 oktober aanstaande 20:00 uur in Theater Romein in 058