dinsdag 2 oktober 2012

Pixie en Dixie in Dijken
Vanmorgen ontving ik een spectaculair bericht van onderzoeker Peter de Boer van het Bureau Faunax, Peter berichte mij, dat hij tijdens zijn onderzoek voor een ontheffing flora en faunawet twee zeldzame waterspitsmuizen heeft gevangen nabij Dijken. Hierbij de beelden van Pixie en Dixie diertjes met een bijzondere hoge aaibaarheidsfactor. De Wikipedia zegt o.a. het volgende over deze eigenzinnige muizensoort.
Waterspitsmuizen hebben een fluweelachtige vacht. De bovenzijde is bijna zwart. De kleur van de buikzijde varieert van wit tot zilverachtig grijs. Er is een duidelijk grens tussen beide zijden. De tanden van de waterspitsmuis hebben rode punten, net als bij andere roodtandspitsmuizen.
Zoals de naam doet vermoeden zijn waterspitsmuizen waterdieren. De waterspitsmuis is snel en behendig onder water, en kan goed duiken. Ook loopt hij over de bodem van het water. Hij kan tot 20 seconden onder water blijven. De waterspitsmuis zwemt met zijn staart en poten. De onderzijde van de staart is voorzien van rijen witte borstelharen, die dienen als een soort kiel bij het zwemmen. Ook de achterpoten hebben deze stijve borstelharen, waar door ze verbreed zijn. Ze kunnen hun oren sluiten.
De vacht is waterafstotend, door de afscheiding van vetklieren, die hij op het land door zijn vacht poetst. Als een waterspitsmuis zwemt, blijven er luchtbellen tussen de vacht zitten, waardoor de vacht van de waterspitsmuis een zilveren kleur krijgt. Deze luchtbellen houden warmte vast, maar zorgen er ook voor dat de waterspitsmuis blijft drijven. Om bij de bodem te komen, moet een waterspitsmuis met een sprong het water induiken en zo het wateroppervlak te breken. De waterspitsmuis heeft gevoelige, beweeglijke snorharen en een spitse snuit, waarmee hij naar prooi kan zoeken in de modder en onder steentjes.