zaterdag 29 september 2012

Over rellen in Haren en Stuifzand....

In Ons Dorpshuis aan de Hoofdweg in dorpje Stuifzand opende drs. Jan Bos, Rijksarchivaris van het Drentse archief en B.Der, het programma van uitgever Koninklijke Van Gorcum bij de presentatie van het nieuwe boek "De zaak Cavaljé" van historicus Egbert Brink. Hij besloot zijn geanimeerde inleiding met een quote over de familierelatie tussen de schrijver van deze Kroniek van een Volksgericht en een weblogger uit Sneek.
Het boek over de rellen in Haren (Gr) is al geschreven, aldus de voormalige Drentse provinciale historicus Michiel Gerding in zijn beschouwing. Ik kan hier in meegaan. Het boek gaat over het meest opzienbarende volksgericht dat ooit in Drenthe heeft plaatsgevonden.
Een aantal parallellen uit deze gebeurtenis zijn te trekken op de z.g. Facebook rellen van vorige week in Haren. Buiten proportioneel geweld, Jongeren, die de woning van de schoolmeester Johannes Cavaljé en zijn vrouw kort en klein slaan, vernieling in de tuin aanrichten, incapabele notabelen, falende politie, sinistere mobilisatie van een meute van meer dan driehonderd dol-dwaze-dronken  raddraaiers, die van te voren in het plaatselijke Cafe Martinus stomdronken zijn gevoerd door notabelen uit Hoogeveen. Zij wilden zo buiten schot wilden blijven. Een Facebook en social-media event avant-la-lettre in 1922. Van een politieke component  - zoals de Hoogeveense notabelen tegenover de socialistische volksonderwijzer uit Stuifzand -  is uit de laatst bekende analyse in Haren voorlopig (nog)niets gebleken. Maar je weet het maar nooit....
Ik raad Job Cohen aan Egbert 's boek te kopen en te lezen, natuurlijk!
Het eerste exemplaar van zijn boek overhandigde schrijver Egbert Brink aan Mevrouw Netty Cavaljé, achternicht van Johannes Cavaljé hoofpersoon uit het boek. Veel mensen van de pers waren aanwezig om dit moment op beeld en geluid vast te leggen. Zie mijn vorige blogje met een item overgenomen van RTV Drenthe. Na afloop van de presentatie nog een gezellige derde helft gespeeld in het Stuifzandse Dorpshuis en vervolgens in Restaurant  Het Station nog een bijzonder smakelijke nazit met de schrijver en familie.