maandag 24 september 2012

De Kunststad in SW Fryslan is......

Klaas Elzinga in zijn Galerie Kesk-Art te Workum 
Zaterdagmiddag in Workum op zoek geweest naar een van-horen-zeggen--winkeltje met tweedehands vinyl platen.
Tijdens deze zoektocht door de stad van Jopie Huisman en de stad waar ik in de sixties vijf jaar op de Chr. Mulo zat, werd ik spontaan begroet en uitgenodigd door vroegere faunabeheer collega Klaas Elzinga. Hij vertelde mij, dat zijn droom werkelijkheid is geworden. Na zijn pensionering opende hij onlangs samen met zijn vrouw Sophie van Kooijk in het Sleeswijckhuis in Workum de Galerie Kesk-Art.
Saillant detail is, dat het monumentale Sleeswijckhuis (eigendom van Vereniging Hendrick de Keyser) al jarenlang - voor de WO II- het pakhuis en opslagplaats was van firma Robijns, waar mijn vader vanaf zijn tiener jaren (twintiger jaren in de vorige eeuw) tot zijn 65e werkte. Eerst als zadelmaker, later stoffeerder en meubelmaker.
Klaas nodigde mij uit om even binnen te komen en de bijzondere collectie schilderijen, beelden en kunstvoorwerpen te bezichtigen en bewonderen.
Wat me verder op viel, dat je bij een bezoek aan het centrum van Workum naast het bekende Jopie Huisman Museum, heel veel bijzondere winkeltjes en galerie's tegenkomt. Dat maakt, dat de Stad Workum - by far - de kunststad van de Gemeente  Sud West Fryslan is.