zondag 29 juli 2012

Een verhaal van Meerlanders en Opperdoezers

De Hylpers zijn onstaan uit een volk van hoeren en zeerovers, althans zo wordt beweerd door kwaadsprekende lieden veelal afkomstig uit het naburige Workum. Zelf ben ik - voorzover ik kan nagaan - een latere afstammeling van zuiderzeevissers en kleine tuinders van moeders kant. Mijn oom Marten, de broer van mijn moeder, had een winkel in Aardappels, Groenten en Fruit. Groenteboer in Duivendrecht, nabij Amsterdam dus. Hij haalde voor zijn clientèle eigenhandig z.g. Meerlanders (aardappelsoort) uit de Haarlemmer. Later in de oorlogswinter voorzag hij inwoners van Duivendrecht van o.a. deze piepers. Een inwoonster van Duivendrecht  vertelde recent, dat groenteboer van der Kooij een groot deel van Duivendrecht in de oorlog in leven gehouden heeft. “Als hij een grote rode kool bemachtigd had  werd die wel in 25 stukken verdeeld en ieder in de buurt kreeg een deel”
Een oom van mijn moeder was een kleine akkerbouwer in Noord-Holland. Hij teelde voor de oorlog al z.g. Opperdoezer Ronde. Deze pieper is nu een ware lekkernij. Hij is korte tijd o.a. verkrijgbaar bij grootgrutter AH en wordt aanbevolen, door al die bijdehande en omhoog gevallen TV koks. 
Vroeger als  kind kreeg ik bij mijn ouders thuis in Hylpen rond deze tijd van het jaar de eerste nieuwe aardappel bij de warme avondmaaltijd samen met uitgebraden spekjes. Deze aardappels waren afkomstig van het land van Ome Klaas. 
Het was mijn ouders en verdere de familie toen al niet ontgaan, dat Ome Klaas uit Opperdoes een heerlijke aardappel teelde. Het is altijd zo geweest. Overal laten Hylpers hun sporen na. Hoezo TV koks?....Braakhekke zeker? Nou die woonde toen nog niet in Hindeloopen.