vrijdag 13 juli 2012

50 jaar Rolling Stones

Deze week veel (inter)nationale publiciteit in de (multi)media over het 50 jarig ambtsjubileum van de rockband The Rolling Stones. Vorige week al een uitgebreid artikel in de LC, met oa. Friezen over concert-annecdotes en aanverwante zaken aan het woord. Mijn verslag over een concert in 1970 in het Hylpers is jammer genoeg niet door de cultuur-redactie geplaatst. Natuurlijk blijft deze blogger nagenoeg altijd dicht bij zich zelf. Daarom vroeg ik mijn OLS Hylpen schoolmaat, drummer, pop rock goeroe en Stones-fan van het eerste uur  Roelof Valk om commentaar Hier is zijn reactie in de vorm van een korte loupe-zuivere houtskoolschets van vijftig jaar geleden:
"Ik kreeg van jouw vanmorgen een mail over de Stones. Dat maakte, dat ik even terug ging in de tijd. Het was 15 april 1967. Den Haag Houtrusthallen. Gauke Amsterdam, Rudy Keet uit Sneek (Ruurd Paschier, zoals in Hylpen zijn bijnaam was) en ik. 
We gingen - zoals gezegd- naar de Den Haag met de trein. Gauke en ik hadden al kaarten besteld via het blad Muziek Express. Rudy had geen kaart, maar wou wel mee. Nou dan kopen we wel even eentje in Den Haag aan de kassa van de Houtrusthallen.  Dat kon nog gemakkelijk in die tijd. De kaarten kosten 7,50 gulden. Het concert duurde 35 minuten. De Rolling Stones ontvingen destijds een gage 30.000 gulden. Ik zie hem nog voor me! Brian Jones! Hij zat op een stoel vooraan op het podium. Toen hij "Lady Jane" speelde, ging er heel wat door me heen als 17 jarige boerenknul afkomstig van het platteland. Dat is niet onder worden te brengen. Nog steeds en misschien wel daardoor, behoort "Lady Jane" tot een van mijn favoriete songs. Brian Jones is en blijft mijn all-time-favorite Stone 

In het uitgebreide voorprogramma speelden diverse bandjes. De enige die nog vers in mijn geheugen zit is de ruige Haagse Q65. Ook stuk-voor-stuk pophelden uit die maqic-sixties van de vorige eeuw." 

Impressie Ringrijden op de Marktstraat te Sneek